Annons
Nyheter

Svårt nästa steg för Trump mot Nordkorea

Att Nordkorea har utvecklat en robot som kan nå USA sätter press på Donald Trump. Men ett militärt ingripande mot Nordkorea ses som mycket riskfyllt.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Kort efter det att Donald Trump svors in på presidentposten twittrade han att USA inte tillåter att Nordkorea utvecklar kärnvapen som kan hota USA. "Det kommer inte att ske!", skrev han.

När nu även USA slår fast att den senaste uppskjutningen handlade om en långdistansrobot, en interkontinental robot, blir läget mer pressat för Trump.

””
Annons

Nordkorea har sagt att roboten har kapacitet att bära en kärnvapenstridsspets.

Försökt smickra

Trump twittrade efter robottestet på tisdagsmorgonen att Kina måste "sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!".

Men USA:s regering verkar ha gett upp hoppet om att få Kina att stoppa Nordkoreas planer. I ett samtal med Kinas president Xi Jinping i helgen sade Trump att USA är berett att agera ensamt för att pressa Nordkorea, rapporterade New York Times.

Trump har tidigare försökt smickra Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, genom att säga att han skulle känna sig hedra om han fick träffa honom.

Forskaren Adam Mount säger att internationell press och diplomati verkar ha begränsad effekt på Kim Jong-Un.

””

"Katastrofalt krig"

USA ser över möjligheterna till ett militärt ingripande, men militärchefer har gjort klart att ett krig mot Nordkorea är ett enormt risktagande.

USA:s försvarsminister James Mattis har sagt att den nordkoreanska regimen har mängder med robotar som kan nå en av världens mest tättbefolkade städer, Sydkoreas huvudstad Seoul.

””

Trumps nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster sade i ett tal förra veckan att ingenting är uteslutet, men att det finns stora risker med en militär lösning.

””
Annons

Ett amerikanskt robotförsvarssystem har delvis satts upp i Sydkorea. Men landets president Moon Jae-In har stoppat en vidare utveckling av systemet efter protester från Kina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons