Annons
Nyheter

Syrisk stad nästan övergiven

Gatorna i syriska Idlib är i praktiken ännu övergivna - en vecka efter det att staden i landets nordvästra del erövrades av islamister, bland dem al-Nusra, en jihadistgrupp knuten till al-Qaida. Utbrända bilvrak och spillror av utbombade hus vittnar om de våldsamma strider som föregick erövringen.(TT)
Publicerad 4 april 2015

Utbrända bilvrak och spillror av utbombade hus vittnar om de våldsamma strider som föregick erövringen. Idlib, som hade cirka 200 000 invånare före inbördeskrigets utbrott för mer än fyra år sedan, är den andra provinshuvudstaden som regeringen förlorar kontrollen över.

Men många har nu flytt, och de flesta av de 130 som dödades i striderna om staden var soldater och krigare. Få invånare har återvänt.

Annons

Bara några få grönsaks- och fruktförsäljare har åter öppnat sina stånd eftersom kunderna flytt, skrämda av striderna och de efterföljande vedergällningsbombningarna.

””

Jo, vissa är rädda för att komma tillbaka på grund av bombningarna, instämmer Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

””

al-Nusra och Islamiska staten, som kontrollerar andra delar av Syrien, är i huvudsak konkurrenter även om de delar samma jihadistideologi. Det finns dock tillfällen när de båda rörelserna samarbetar, till exempel vid övertagandet av flyktinglägret Yarmuk utanför huvudstaden Damaskus.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons