Annons
Nyheter

Tatuering ställde läkare inför dilemma

Personalen på ett sjukhus i Florida ställdes inför ett svårt dilemma, när en medvetslös patient med texten "återuppliva ej" tatuerad på bröstet, fördes till akuten. Den 70-årige mannen, hade svåra andningsproblem, hög promille alkohol i blodet och inga identitetshandlingar, när han kom in till akuten.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Den 70-årige mannen, hade svåra andningsproblem, hög promille alkohol i blodet och inga identitetshandlingar, när han kom in till akuten.

Enligt läkaren, som The New England Journal of Medicine talat med, beslutade de först att inte följa tatueringens budskap, efter principen att inte välja ett oåterkalleligt alternativ om det finns en osäkerhet.

Annons

Men med tanke på att ordet "ej" var understruket och att patientens signatur också var intatuerad bredvid budskapet, begärde sjukvårdspersonalen etisk rådgivning i fallet, medan mannen hölls vid liv.

Konsulterna gav läkarna rådet att hedra tatueringens budskap "det var mest rimligt att dra slutsatsen att tatueringen uttryckte en äkta preferens."

Läkarna valde att följa rådet, och mannen dog under natten. Till läkarnas "lättnad" hittades sedan papper som visade att mannens vilja var att han inte skulle återupplivas.

Läkarnas tvekan kom bland annat från ett fall 2012 när en 59-årig man med en liknande tatuering återupplivades och sedan förklarade att tatueringens budskap inte vara hans vilja utan att den var resultatet av en vadslagning när han var ung och full.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons