Annons
Nyheter

Tidigare Guantánamofånge kan få miljoner

Kanada står i begrepp att ge den tidigare Guantánamofången Omar Khadr en offentlig ursäkt och ett skadestånd på närmare 70 miljoner, rapporterar de kanadensiska tidningarna The Globe and Mail och Toronto Star som hänvisar till anonyma myndighetskällor.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Kanada står i begrepp att ge den tidigare Guantánamofången Omar Khadr en offentlig ursäkt och ett skadestånd på närmare 70 miljoner, rapporterar de kanadensiska tidningarna The Globe and Mail och Toronto Star som hänvisar till anonyma myndighetskällor.

Khadr var den yngste fången i USA:s fångläger på Guantánamobasen på Kuba. Han greps som 15-åring i Afghanistan 2002 och erkände sig skyldig till att ha dödat en amerikansk soldat. Efter att Khadr förflyttats till Kanada 2012 argumenterade jurister för att ompröva straffet med motivationen att han borde ha prövats som minderårig. Kanadas högsta domstol gav dem slutligen rätt 2015, en vecka innan Khadr släpptes.

Annons

Khadrs advokater har krävt skadestånd på drygt 130 miljoner för att hans rättigheter kränkts under tiden i fångenskap. Kanadas premiärminister Justin Trudeau bekräftar inga detaljer men antyder att en förlikning är nära förestående.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons