Annons
Nyheter

Tillgång till e-post i utlandet fråga för HD

Trumpadministrationen har vänt sig till Högsta domstolen för att få Microsoft att lämna ut e-post som lagras på en server i Irland. Ärendet kan få stora konsekvenser för IT-företagen och deras molntjänster.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Frågan handlar om amerikanska myndigheter ska få tillgång till data lagrad utanför landets gränser, i det här fallet e-post som ingår i en utredning om narkotikabrott. Microsoft hävdar att det inte går att begära ut e-posten eftersom den lagras på en server i Irland.

Ärendet följs med stort intresse av IT-företag och säkerhetsexperter och visar på de juridiska svårigheterna med att tillämpa gamla lagar på den tekniska utvecklingen. Microsoft lämnade 2013 ut e-post med anledning av en brottsutredning, men fick sedan rätt i en federal appellationsdomstol att den lag som åberopats inte är tillämpbar utanför USA.

Annons

I skrivelsen till Högsta domstolen säger myndigheterna att beslutet skadar tusentals brottsutredningar som rör allt från terrorism till barnpornografi och bedrägeri, och att Microsoft kan ta fram informationen med ett musklick.

Microsofts ordförande Brad Smith säger på en blogg att myndigheternas ståndpunkt skulle leda till en intressekonflikt för bolagets affärer och vara skadligt för säkerheten, jobben och amerikanska medborgares rättigheter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons