Annons
Nyheter

Tiotusentals offer för opiatmissbruk i USA

Tiotusentals amerikaner dör varje år av missbruk som ofta börjar med ett recept på smärtstillande tabletter och slutar med heroin. Den opiatepidemi som härjar landet drabbar såväl rika som fattiga, svarta som vita, gamla som unga. Distriktåklagare Mike Graveley suckar.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Distriktåklagare Mike Graveley suckar. I fjol tog opiatmissbruket 55 liv i hans hemlän Kenosha i Wisconsin. Som jämförelse dog ett 30-tal av länets 160 000 invånare i trafikolyckor.

””
””

Ny bild

Annons

Vid konferensbordet i den slitna myndighetsbyggnaden några kvarter från Lake Michigans strand blir tidningsrubrikerna om opiatmissbruk verklighet. Graveley och socialarbetaren Chris Schoen, som driver flera behandlingsprogram för heroinmissbrukare, berättar om den framgångsrika baseballspelaren som blev beroende av opiater efter en knäskada och som nu sitter i fängelse för väpnat rån. Om affärsmän, mammor och pensionärer som har fallit offer för pillren.

””

Epidemin har sina rötter på 1980-talet, då smärtstillande piller började pumpas ut i samhället. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opiater - ofta i form av morfin - användes mer selektivt. I vetenskapliga tidsskrifter argumenterades för ett samhälle där så många som möjligt var helt smärtfria, men utan att eventuell beroendeproblematik lyftes.

Amerikanerna knaprade de gravt beroendeframkallande tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Och sedan, på 1990-talet och 2000-talet började de att överdosera och dö i tusentals, berättar Graveley.

Och fortfarande finns de beroendeframkallande tabletterna i vart och vartannat medicinskåp.

Renare och billigare

Sanningen har nu hunnit ifatt landets sjukvård, som har minskat receptförskrivningarna av opiater med en femtedel sedan 2012. Ett antal stämningar mot läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår. Nya behandlingshem och program, både privata och statliga, öppnar dagligen. Men det är svårt att hjälpa missbrukarna.

””
””

De flesta som inte längre får sina värktabletter på recept söker sig till svarta marknaden. Men där är pillren är dyra och steget till heroin, som dessutom beskrivs som mer effektivt, är därför inte så långt.

””

2015 dog över 33 000 amerikaner av opiatöverdoser (främst heroin och dess syntetiska och betydligt kraftfullare kusin fentanyl). Preliminär statistik visar på en rejäl uppgång i fjol. Mike Graveley säger att USA, som har omkring 4,8 procent av världens befolkning, använder 80 procent av alla opiater som finns i världen.

Alla vinnare

Här i Kenosha står desperata opiatmissbrukare som måste finansiera sina inköp för en majoritet av inbrotten och en stor del av de väpnade rånen. Distriktsåklagaren och Schoen har därför snickrat ihop ett unikt program där missbrukande brottslingar, som inte har varit inblandade i våldsdåd, ges en möjlighet att gå direkt in i ett behandlingsprogram - och därmed kan slippa åtal.

””
Annons

Problemet är att de blockerande läkemedelsinjektionerna inte kan ges till en person med opiater i kroppen. De brottslingar som på häktet tackar ja till programmet tas därför till en öppen anstalt där de måste gå igenom en första avgiftning, en dryg vecka som brukar beskrivas som "helveteslik eller tio gånger den värsta influensa du kan tänkta dig".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons