Annons
Nyheter

Trump försvarar sin son trots ryska kontakter

Den Rysslandsrelaterade skandalen kryper allt närmare president Donald Trump. En mejlväxling visar att hans son Donald Trump Jr erbjöds komprometterande uppgifter om Hillary Clinton. Men presidenten försvarar sin son.(TT)
Publicerad 11 juli 2017

USA:s president Donald Trumps äldste son Donald Trump Jr träffade den ryska juristen Natalia Veselnitskaja i juni, två dagar efter att fadern blev Republikanernas presidentkandidat. Presidentsonen lade på tisdagen ut en korrespondens med publicisten Rob Goldstone, som var dem som hjälpte till att arrangera mötet, på sitt Twitterkonto.

Enligt Goldstones mejl är det den ryska regeringen som ligger bakom den information som Trump Jr skulle få ta del av och att det skulle röra sig om graverande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton. I sitt svar till Goldstone skriver Trump Jr att "om det är vad du säger så älskar jag det".

Annons

Juristen nekar

Trump Jr har tidigare bekräftat att han träffat Veselnitskaja, men hävdar att det "inte ledde någon vart". Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Donald Trump Jr deltog också presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

I en intervju som Natalia Veselnitskaja gjort för tv-kanalen NBC säger hon att det inte alls var Clinton hon ville prata om med Trumps son, utan om de amerikanska sanktionerna mot Ryssland. Hon avfärdar också att hon skulle ha agerat på uppdrag av den ryska regeringen.

Kommer närmare presidenten

USA:s president var "inte medveten om och deltog inte i mötet", framhåller Mark Corallo, talesperson för Donald Trumps advokater. Men uppgifterna kommer ändå att få konsekvenser för presidenten, anser Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

””
””

Beredd träffa utskottet

Trump Jr har meddelat att han är beredd att träffa det särskilda utskott i senaten som undersöker Rysslands förmodade påverkan på det amerikanska valet. Såväl republikanska som demokratiska ledamöter i utskottet anser att Trump Jr borde höras.

””

President Trump försvarade sin son i ett uttalande på tisdagen och säger att "Min son är en förträfflig person och jag hyllar hans transparens".

Trump senior ovetande?

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland inför valet är en het fråga som utreds av flera instanser i USA. Rysslands regering har officiellt nekat till inblandning i valet och presidenten säger att det inte finns någon koppling till landet.

Annons

Den ryska juristen Natalia Veselnitskaja är inte välkänd i Ryssland och i maktborgen Kreml säger man sig inte känna till henne. Enligt AFP har hon som advokat företrätt sonen till en rysk tjänsteman på hög nivå i en internationell bedrägerihärva.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons