Annons
Nyheter

Trumps FBI-favorit försvarar utredning

Christopher Wray, som är nominerad till ny chef FBI-chef, försvarar utredningen av misstänkta kopplingar mellan den ryska regeringen och USA:s president Donald Trumps stab. Detta efter att Donald Trump har kallat medierapporteringen om hans äldste sons ryska kontakter för en "häxjakt".(TT)
Publicerad 12 juli 2017

"Min son Donald gjorde ett bra jobb i går kväll. Han var öppen, transparent och oskyldig. Det här är den största häxjakten i den politiska historien. Sorgligt!"

USA:s president Donald Trump tog, på Twitter, till brösttoner för att försvara sonen Donald Trump Jr sedan avslöjandet om dennes möte med den ryska juristen Natalia Veselnitskaja briserat som en bomb i Washington. Det är inte första gången Trump talat om just "häxjakt", en term han använt för att beskriva den pågående Rysslandsutredningen som leds av Robert Mueller.

Annons

Men Christopher Wray, som Trump nominerat till ny FBI-chef efter den sparkade James Comey, tar avstånd från presidentens formuleringar.

””

Ingen lojalitetsed

Wray försäkrar också att han inte under några omständigheter skulle svära personlig lojalitet till presidenten.

””

Uttalandena ska ses mot bakgrund av att Trump, enligt egen utsago, avskedade Comey på grund av "Rysslandsgrejen". Enligt Comey hade Trump bett honom att lägga ned en utredning om den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynns ryska kopplingar, samt krävt hans lojalitet.

Lovades skadlig information

Trump Jr träffade Veselnitskaja i juni, två dagar efter det att hans pappa blivit Republikanernas presidentkandidat, och hade lovats information som skulle vara skadlig för Demokraternas kandidat Hillary Clinton. Uppgifterna om mötet har väckt starka reaktioner.

Den demokratiska senatsledamoten Tim Kaine, talar i en intervju med MSNBC om "potentiellt landsförräderi". Enligt Ron Wyden, även han demokratisk senatsledamot, råder det inte längre någon tveksamhet kring Trumpkampanjens samröre med Ryssland. Frågan är i stället hur omfattande samröret är. Även på den republikanska sidan ses uppgifterna som en röd flagga.

””

Mejlen som presidentsonen släppt är det mest konkreta beviset på att Trump-kampanjen välkomnade rysk hjälp för att vinna valet. Anklagelserna har skuggat Trumps tid vid makten, skapat rubriker i flera månader och lett till att flera utredningar dragits i gång i olika instanser.

Ryssland förnekar

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förnekar all inblandning.

””
Annons

Efter avslöjandet lade Trump Jr ut sin korrespondens med publicisten Rob Goldstone, som var den som hjälpte till att arrangera mötet, på sitt Twitterkonto. Presidentsonen menar att mötet "inte ledde någon vart".

””

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Donald Trump Jr deltog också presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Donald Trump den äldre ska inte ha informerats om mötet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons