Annons
Nyheter

Trumphot om stängd gräns kan bli verkligt

Antalet migranter som gripits för att olagligt ha tagit sig över USA:s södra gräns har ökat enormt de senaste månaderna. President Donald Trump upprepar sitt hot om att göra slag i saken och stänga gränsövergångar mot Mexiko.(TT)
Publicerad 1 april 2019
””
””

Med "de" menar Donald Trump Mexiko och "det" handlar om karavaner av migranter som vandrar norrut, ofta från Centralamerika genom Mexiko mot USA:s gräns.

Svaga lagar?

Annons

De senaste månaderna har antalet människor som gripits för att olagligt ha tagit sig över gränsen från Mexiko ökat dramatiskt och amerikanska myndigheter har varnat för att man inte klarar av att hantera alla ärenden. Under februari greps 76 103 personer, jämfört med 36 751 året innan, enligt statistik från USA:s tull- och gränssäkerhetsmyndighet.

Det fick invandringshöken Trump att i förra veckan via Twitter kritisera tidigare demokratiska presidenter för vad han anser är "svaga och dumma" invandringslagar . Han hotade att stänga stora delar av USA:s södra gräns.

Ett sådant drastiskt drag skulle få stora konsekvenser för såväl asylsökande familjer som för handeln mellan USA och Mexiko. Mexiko är USA:s tredje största handelspartner, den årliga handeln mellan länderna uppgår till hisnande 600 miljarder dollar, skriver tidningen Texas Tribune. Enbart vid den kaliforniska gränsstaden Calexico, dit Trump ska resa senare i veckan, passerar dagligen 1 000 lastbilar.

"Måste patrullera"

Vita husets tillfällige stabschef Mick Mulvaney underströk under helgen varningen. I en intervju med tv-kanalen ABC sade han att "något dramatiskt" måste till om Trump inte ska fullfölja sin plan och stänga delar av gränsen.

””
””

Utspelet påminner om den infekterade gränssäkerhetsdispyt som kokat i Washington DC de senaste månaderna. Den har bland annat lett till att delar av statsapparaten stängdes ner under december och januari och att presidenten utlyste ett ifrågasatt nödläge vid USA:s södra gräns.

Vill bygga mur

Bakgrunden är att president Trump i höstas inte fick gehör från Demokraterna för sitt budgetkrav på motsvarande 50 miljarder kronor för en gränsmur mot Mexiko, ett av hans mest viktigaste vallöften.

Trump har länge hävdat att kriminella och droger flödar in från Mexiko och att en gränsmur är det enda som kan stoppa det. Resonemanget har dock kritiserats av bedömare, bland annat med hänvisning till att det mesta av knarksmugglingen sker via de reguljära gränsövergångarna, inte ute i terrängen där presidenten vill bygga en mur.

Vid sidan av att stänga gränsövergångarna har president Trump även hotat att dra in bistånd till Guatemala, Honduras och El Salvador.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons