Annons
Nyheter

Trumps domarkandidat frågas ut

Utfrågningen av president Donald Trumps kandidat till posten som nästa HD-domare, den konservative juristen Brett Kavanaugh, kommer att inledas den 4 september, meddelar ordföranden i senatens justitieutskott Chuck Grassley.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

Utfrågningen av president Donald Trumps kandidat till posten som nästa HD-domare, den konservative juristen Brett Kavanaugh, kommer att inledas den 4 september, meddelar ordföranden i senatens justitieutskott Chuck Grassley.

Den första dagen håller utskottets medlemmar att sina inledningsanföranden, dagen därpå tar själva utfrågningen vid. Det hela väntas ta en tre, fyra dagar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Annons

USA:s president har enligt grundlagen rätt att utse bland annat domare, ministrar och ambassadörer, men de måste godkännas av senaten. En kandidat frågas först ut i respektive utskott, som också röstar om honom eller henne, sedan skickas ärendet vidare till den 100 ledamöter tunga kammaren.

Det är i Republikanernas intresse att få 53-årige Kavanaugh godkänd före mellanårsvalet till kongressen i november, eftersom det finns en liten chans att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

De nio domarna i Högsta domstolen kan sitta på livstid.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons