Annons
Nyheter

Trumpväljare gläds inför klimatbesked

Det besked som väntas av president Donald Trump att dra USA ut ur Parisavtalet välkomnas av partikamrater som TT möter på plats i Wisconsin. Klimatavtalet är kostsamt och situationen inte akut, resonerar de. - Vi bör verkligen dra oss ur.(TT)
Publicerad 1 juni 2017
””

Decker har tagit en paus från jobbet på bilverkstaden, som hon och maken driver, för att prata om tillvaron med Donald Trump i Vita huset. Liksom de flesta i bekantskapskretsen anser hon att det inte finns några direkta bevis för att människan ligger bakom klimatförändringarna och att det är viktigare att USA får fart på företagande och jobbskapande.

"Från näringslivet"

Annons

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är av en annan åsikt. Forskarna är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser.

Men Decker håller inte med om att USA, som ett av världens största utsläppsländer, bör ta på sig ledartröjan i kampen mot växthuseffekten. Om man ska agera globalt är det viktigare att exempelvis Kina - som hon ser som en större miljöbov - går först, tycker hon. Och framförallt, understryker hon, är det inte statens sak att sätta upp lagar och regler för miljön.

Några kvarter bort, på familjeföretaget TG3 Electronics som tillverkar specialbyggda tangentbord, rycker Amy Giles-Maurer på axlarna. Varken hon eller hennes bror, som tillsammans driver bolaget, tror att Parisavtalet spelar så stor roll.

””

TT: Skräms du inte av rapporterna om smältande isar och ett mer dramatiskt klimat?

””

"Bortkastade pengar"

På mjölkgården Lois Brothers i Burlington, några mil därifrån, gör även bonden Andrew "Butch" Lois tumme upp för nyheterna om klimatavtalet.

””
””

Lois, som röstade på Donald Trump i höstens val och tycker att presidenten gjort bra ifrån sig hittills, är dock lite betänksam när det gäller hur resten av världen kan tänkas reagera.

””

Demokrater som TT mött i Wisconsin och Illinois är, som väntat, av motsatt åsikt. Många understryker vikten av att jobba för klimatet och säger att de skäms över landets president.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons