Annons
Nyheter

Hjälpvägar avskurna till Aleppo

Den syriska regimens militära framgångar i Aleppo innebär ett allvarligt bakslag för oppositionen. Samtidigt är det som vanligt civilbefolkningen som drabbas hårdast, när hjälpvägar skurits av och tiotusentals är på flykt undan striderna.(TT)
Publicerad 6 februari 2016

Upp till 20 000 personer satt under fredagen fast vid den stängda gränsen till Turkiet, enligt FN-kontoret Ocha. I veckan har västländer anklagat Ryssland och den syriska regimen för att sabotera fredssamtalen genom den våldsamma militära offensiven i Aleppo-området. Washington har krävt att Moskva ska stoppa sin kampanj för att hjälpa president Bashar al-Assad.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har omkring 40 000 personer flytt undan militäroffensiven. Bland de tusentals människor som nu väntar på att ta sig in i Turkiet finns många familjer med kvinnor och barn.

Annons

Hjälpvägar avskurna

Nödhjälp från organisationen Mercy Corps har hittills nått omkring en halv miljon människor i norra Syrien varje månad. Men de eskalerande striderna har skurit av den viktigaste hjälpvägen in i staden Aleppo.

””

Många som flyr för sitt liv hamnar i områden som utsätts för raketbeskjutning och flygattacker. De flesta har lämnat allt de äger bakom sig.

””

Trots att Mercy Corps sedan länge arbetat med att hjälpa nödställda internflyktingar norr om Aleppo, väntade sig organisationen inte en ny flyktingström av den här storleken. Och Dalia al-Awqati tror inte att vi sett det värsta än.

””

Viktigt rebellfäste

Aleppo-provinsen är ett av de viktigaste fästena för den syriska oppositionen. Regimens offensiv kan komma att innebära det hårdaste slaget mot rebellerna sedan konflikten i Syrien inleddes 2011.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons