Annons
Nyheter

Tunisier kräver lika arvsrätt för kvinnor

Över tusen tunisier, både kvinnor och män, har demonstrerat i huvudstaden Tunis för att kvinnor ska få samma arvsrätt som män i landet.(TT)
Publicerad 10 mars 2018

Trots att kvinnor och män formellt har samma rättigheter, efter att grundlagen ändrades 2014, bygger arvslagen i det nordafrikanska landet ännu på islamisk grund som ger männen dubbelt så mycket.

I fjol meddelade presidenten i Tunisien, ofta sett som ett föregångarland i arabvärlden när det gäller kvinnors rättigheter, att man planerar att se över individuella rättigheter och jämlikhet inom alla områden inklusive arvsrätten. Detta har stött på motstånd från religiösa ledare som anser att det är ett brott mot föreskrifter i islam.

Annons

Rahma Jawadi, ledare för en organisation som samlar kvinnor från landsbygden, var en av dem som deltog i demonstrationen. En jämlik arvsrätt skulle stärka kvinnorna i hennes region, anser hon.

””

Det utskott som president Beji Caid Essebsi utsett att se över lagstiftningen väntas avlägga sin första rapport i juni och föreslå att ändringarna införs stegvis.

Ett sätt att kringgå de religiösa föreskrifterna skulle kunna vara att familjerna själva får fördela arvet rättvist mellan söner och döttrar, enligt en medlem i utskottet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons