Annons
Nyheter

Ministeravgång stärker Erdogans makt

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar sin post vid en extrainsatt partikongress, i vad som tolkas som en konflikt med president Recep Tayyip Erdogan. Beskedet kan orsaka nya problem för EU:s hårt kritiserade migrationsavtal med Turkiet.(TT)
Publicerad 5 maj 2016
””

Att han lämnar posten som partiordförande innebär även att han avgår som premiärminister vid den extrainsatta partikongressen den 22 maj.

En av de personer som turkiska medier pekar ut som en möjlig ersättare för Davutoglu är Erdogans svärson Berat Albayrak, som i november utsågs till energiminister.

Annons

Bråk om ny grundlag

””

När Erdogan lämnade premiärministerposten 2014, för att i stället bli president, handplockade han Davutoglu som sin ersättare. Men de två uppges ha varit inblandade i en maktkamp sedan 2015, bland annat gällande den nya konstitution som Erdogan försöker driva igenom.

Erdogan, som enligt rådande grundlag har en i huvudsak ceremoniell roll, vill kraftigt stärka presidentens makt, vilket mött hårt motstånd från oppositionen.

Kan påverka EU-avtal

””

Han tror att nyheten skapar oro i Bryssel, eftersom det kan komma att påverka det migrationsavtal som Turkiet slutit med EU.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons