Annons
Nyheter

Tusentals demonstrerade inför abortomröstning

Tusentals människor har demonstrerat i Dublin med anledning av regeringens planer att lätta på landets restriktiva abortlagar. Abortmotståndarna skanderade slagord och några bar plakat med bilder på aborterade foster, medan andra demonstrerade för en ändring av grundlagen.(TT)
Publicerad 10 mars 2018

Tusentals människor har demonstrerat i Dublin med anledning av regeringens planer att lätta på landets restriktiva abortlagar. Abortmotståndarna skanderade slagord och några bar plakat med bilder på aborterade foster, medan andra demonstrerade för en ändring av grundlagen.

I maj kommer Irland att hålla en folkomröstning i frågan som länge har splittrat det katolska landet. 2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter, och aborter tillåts nu i de fall moderns liv är i fara. Det nuvarande förslaget som tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv. För detta krävs en ändring av grundlagens åttonde tillägg.

Annons

Två opinionsundersökningar i januari visade att över 50 procent av väljarkåren är för en liberalisering av abortlagen, 30 procent emot medan resten ännu inte har tagit ställning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons