Annons
Nyheter

Jobb i fokus i kristdemokratiskt valprogram

Full sysselsättning till 2025, tusentals nya poliser, sänkta skatter och minskad invandring. Det är några huvudpunkter i det valprogram som har presenterats av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes bayerska partiledarkollega Horst Seehofer.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Jobben stod i fokus då Angela Merkels CDU och dess bayerska systerparti CSU lade fram sin gemensamma plattform inför det tyska parlamentsvalet i höst.

””

Fler poliser

Annons

Vid presskonferensen i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin lovade Merkel och Seehofer också 15 000 nya poliser, både i delstaterna och på federal nivå. Dessutom ska inkomstskatten sänkas med 15 miljarder euro, motsvarande omkring 145 miljarder kronor.

Till skillnad från socialdemokratiska SPD, som lade fram sitt program för en dryg vecka sedan, vill den kristdemokratiska unionen inte se någon hårdare beskattning av höginkomsttagare.

Flykting- och migrationspolitiken är ett återkommande föremål för konflikt mellan CDU och CSU. Frågan har dock blivit mindre laddad sedan Merkel och CDU delvis frångått sin tidigare, mer liberala syn på asylinvandring och i stället skärpt sin politik på området.

Bayernplan

Den av CSU föreslagna maxgränsen på 200 000 flyktingar per år kommer inte med i det gemensamma valprogrammet, utan hamnar i stället i CSU:s egen så kallade Bayernplan. Partierna skriver dock att situationen under 2015 års flyktingkris "varken ska eller får upprepas" och att antalet flyktingar ska hållas på "en långsiktigt låg nivå".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons