Annons
Nyheter

Tysklands unga politiker suktar efter ideologi

Medan den tyska förbundskanslern Angela Merkel bygger sin nya regering slipar nästa generations ledare knivarna. Tysklands unga politiker drömmer om en framtid där ideologier och visioner åter får ta plats i debatten - och där perspektiven sträcker sig längre än till nästa val.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

Han förlorade den här matchen, men 28-årige Kevin Kühnert kan mycket väl vara framtidens vinnare.

Kühnert, ordförande för tyska Socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos, tillhör en generation politiker som tröttnat på kortsiktig kohandel och kompromisstyre. Han vill gjuta nytt liv i den politiska debatten - en ambition som fått honom att ge sig ut i landet för att kampanja mot den Merkelledda koalition som ändå fick grönt ljus, efter en socialdemokratisk medlemsomröstning.

Annons

Den här gången var ansträngningarna förgäves. Samtidigt är de en föraning om vad som väntar tysk politik då Angela Merkels generation lämnar över stafettpinnen.

””

Tänka långsiktigt

Ett återkommande argument från dem som velat se konvenansäktenskapet mellan tyska kristdemokrater och socialdemokrater överleva är frågan om ansvar. Att ta ansvar innebär att ibland sätta landets väl före partiets, har det hetat. På den punkten har Kühnert inget att invända. Men ibland måste man också tänka långsiktigt, tror han.

””

Även på andra sidan den politiska mitten växer kraven på mer ideologi i politiken. Kristdemokraternas ungdomsförbund Junge Union (JU) har länge velat se ett mer konservativt moderparti, något som nu fått gehör. På den ministerlista Merkel presenterade vid en kongress i Berlin nyligen finns namn som Jens Spahn och Julia Klöckner, båda tydligt till höger om sin mittenorienterade partiledare.

””

Hunger, inte maktbegär

TT träffar Niecke i en pampig kontorsbyggnad vid sjön Alster i centrala Hamburg, där hon arbetar på en stiftelse som ger stöd åt unga konstnärer. Att vara hungrig är inte detsamma som att ha ett maktbegär, försäkrar 26-åringen. I stället handlar det om att identifiera framtidens stora frågor och gestalta dem politiskt, något hon tycker att dagens makthavare ofta misslyckas med.

Ett exempel är digitaliseringen.

””

Anna Sauerbrey, chef för debattredaktionen på Berlintidningen Der Tagesspiegel, beskriver utvecklingen som en önskan efter polarisering, på båda sidor.

””

Måste hantera kritiker

Frågan är dock om det är en smart taktik. Undersökningar visar nämligen att tyskar generellt är konsensusinriktade och egentligen inte har så mycket emot mittenpolitik, även om framgångarna för Alternativ för Tyskland ger en vink om att andra tider kan komma.

Annons

De traditionella storpartierna behöver nu på ett eller annat sätt hantera sina inre kritikerkörer - och samtidigt upprätthålla en fungerande relation sinsemellan.

””

Kokar man ner de stora visionerna till lagförslag så hamnar man ändå i småsaker, påpekar hon. Så vad är det egentligen Kühnert och hans generationskamrater vill?

Lyfta blicken, enligt Jusos-ordföranden själv.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons