Annons
Nyheter

Ukrainas ledning borta

President Viktor Janukovytjs högkvarter och residens är övergivna. Polisen har också lämnat området runt Ukrainas parlamentet, rapporterar TT:s utsände. Inga poliser har synts till sedan i går, säger vittnen. Var presidenten befinner sig är oklart.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2014
Foto: Scanpix

Även regeringens högkvarter vid Hrusjevskyj-gatan har lämnats av säkerhetsstyrkorna. Majdan-rörelsen har kontrollen.

Andra medier uppger att alla ministrar är som slukade av jorden.

Annons

Parlamentets talman Volodymyr Rybak, känd som regimtrogen, har avgått med hänvisning till dålig hälsa, säger en biträdande talman. Och flera ledamöter har sagt att de lämnar Janukovytjs styrande Regionernas parti, i protest mot polisens hårda linje mot demonstranter.

Enligt nyhetsbyrån Unian säger parlamentsledamoten Anna Herman att Janukovytj är i Charkiv, i nordöstra delen av landet.

Viktor Janukovytj har öppet deklarerat att han skulle resa till östra Ukraina i dag.

En säkerhetskälla säger till Reuters att presidenten inte har flytt landet.

- Allt är OK med honom. Han är i Ukraina.

Vitalij Klytjko, oppositionsledare i parlamentet, uppger att om parlamentet röstar för att avsätta presidenten kan nyval hållas senast i maj.

Enligt gårdagens uppgörelse ska Janukovytj sitta kvar tills val hålls senare i år, troligen först i höst.

Inrikesdepartementet, som polisen lyder under, ställer sig bakom kraven på "snabba förändringar" i landet.

Departementet tjänar "endast det ukrainska folket, och delar helt och fullt dess starka önskan om snabba förändringar", heter det i en kommuniké på lördagen, enligt Reuters. Medborgarna uppmanas att enas "i skapandet av ett i sanning självständigt, demokratiskt och rättvist europeiskt land".

I natt vakade tusentals människor på Självständighetstorget, med omvärldens ögon på sig. Många undrade om president Janukovytjs eftergifter ska räcka för att blidka proteströrelsen.

Annons

Skepsisen bland demonstranterna var stor inför uppgörelsen som EU medlade fram efter många timmar nattmangling. Många aktivister var inte nöjda utan ville fortsätta protestera tills presidenten avgått.

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade i går krisen i Ukraina i ett telefonsamtal. De var överens om att avtalet som satte stopp för blodsutgjutelsen måste sättas i verket snabbt, så att landet kan stabiliseras, sade en amerikansk UD-tjänsteman.

De två ledarna var överens om att detta är en verklig chans till en fredlig lösning på krisen, enligt tjänstemannen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons