Annons
Nyheter

Ukrainas president avsatt

Det råder närmast revolutionsstämning i centrala Kiev, efter att demonstranter har tagit kontroll över regeringskvarteren.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2014
Foto: Scanpix

Ukrainas parlament har i en omröstning avsatt president Viktor Janukovytj och samtidigt har oppositionsledaren Julia Tymosjenko släppts fri.

- Vårt hemland kommer från och med i dag kunna se solen och himlen, då en diktator har störtats, sade Julia Tymosjenko till reportrar omedelbart efter frigivningen.

Annons

Hon tillade att "ingen droppe blod ska ha flutit förgäves", syftande på de människor som dödats under protesterna mot Janukovytj.

Enligt oppositionskällor ger sig Tymosjenko direkt i väg till Självständighetstorget i Kiev.

Under eftermiddagen förklarade en majoritet i det ukrainska parlamentet att Janukovytj är "konstitutionellt oförmögen att utföra sina plikter".

Efter omröstningen stod ledamöterna upp, applåderade och sjöng nationalsången.

Janukovytj själv utesluter alternativet att han skulle lämna Ukraina.

- Vad gör vi nu? Jag kommer att tala om det offentligt varje dag jag är kvar på ukrainsk mark, jag kommer att överklaga till alla internationella observatörer, till alla medlare som varit inblandade i den här politiska konflikten om att stoppa skurkarna - de är ingen opposition, de är skurkar, sade han till tv-kanalen UBR.

Presidenten säger att en kupp genomförts. Enligt honom är de senaste besluten som tagits i parlamentet inte giltiga och därför kommer att han inte att underteckna dem, så att de träder i kraft.

President Viktor Janukovytjs högkvarter och residens är övergivna, och polisen har också lämnat området runt Ukrainas parlamentet, rapporterar TT:s utsände. Inga poliser har synts till sedan i går, säger vittnen.

Andra medier uppger att alla ministrar är som uppslukade av jorden.

De regimrepresentanter som inte har gått under jorden hävdar envist att presidenten rest till staden Charkiv, men den lokala flygplatsen där uppger, enligt Russia Today, att presidentplanet inte har landat där.

Annons

Enligt Kyiv Post har Janukovytj passerat residenset Mezjyhirya, och där försökt göra sig av med stora mängder dokument. Oppositionsföreträdare som nu kontrollerar området säger sig ha fiskat upp papper ur floden Dnepr.

Parlamentets talman Volodymyr Rybak, känd som regimtrogen, har avgått med hänvisning till dålig hälsa, säger en biträdande talman. Och flera ledamöter har sagt att de lämnar Janukovytjs styrande Regionernas parti, i protest mot polisens hårda linje mot demonstranter.

Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko, har valts till ny talman. Turtjynov ska samordna regeringsarbetet tills en ny regering har bildats. De sydöstra regionerna Sevastopol och Krim övertar ansvaret för den konstitutionella ordningen i sina territorier.

Ukrainas östra regioner säger att landet måste hållas samman, och ifrågasätter legitimiteten i de senaste besluten som parlamentet i Kiev har fattat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons