Annons
Nyheter

USA: Framsteg i al-Raqqa

USA-ledda styrkor i Syrien har brutit genom den mur som omger gamla stan i IS-fästet al-Raqqa. "Två mindre öppningar" har gjorts i Rafiqah-muren, enligt ett uttalande från den amerikanska militärledningen Centcom. Det rör sig om 25-meterssektioner i den 2 500 meter långa muren.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

"Två mindre öppningar" har gjorts i Rafiqah-muren, enligt ett uttalande från den amerikanska militärledningen Centcom. Det rör sig om 25-meterssektioner i den 2 500 meter långa muren.

Enligt den USA-stödda kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF som bekämpar IS i Syrien och Irak befinner sig omkring 2 500 IS-krigare fortfarande i al-Raqqa, som jihadisterna tog över 2014 och utropade som "huvudstad" i deras så kallade kalifat.

Annons

Två sektioner

I stridigheterna vid muren mötte SDF starkt motstånd från IS-krigare som använde muren som skyddsvärn. Sprängladdningar ska ha använts mot styrkorna som närmade sig muren, enligt Centcom.

"Genom riktade attacker mot två sektioner av muren kunde koalitionen med allierade ta sig in i gamla stan vid platser de själva valde", skriver Centcom i ett uttalande.

Angreppssättet ska ha gjort att styrkorna kunde undvika sprängladdningar som IS placerat ut. Dessutom kunde större delen av gamla muren bevaras, enligt Centcom.

Halshögg offentligt

SDF har i månader försökt ta sig in i terrorrörelsens fäste al-Raqqa. Förra månaden tog sig rebellalliansen in i stadens östra och västra delar för första gången.

På söndagen öppnades en ny front i slaget om staden. SDF gick för första gången till angrepp söderifrån, korsade floden Eufrat och intog ett mindre område i stadens södra utkant, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Al-Raqqa är ökänd som staden där IS genomfört flera grymma våldsuppvisningar, som offentliga halshuggningar, och tros vara platsen där terrorrörelsen planerar för attacker utomlands. FN har uttryckt stark oro för de omkring 100 000 civila som ska finnas kvar i staden, klämda mellan IS och den framryckande USA-stödda alliansen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons