Annons
Nyheter

Merkel och Trump manar till syrisk vapenvila

USA och Tyskland är överens om att uppmana Ryssland till att pressa Syriens president Bashar al-Assad att respektera avtalet om eldupphör i rebellkontrollerade Ghouta, öster om Damaskus.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon kan man ifrågasätta Rysslands vilja om att förhandla om en politisk lösning på konflikten, som sargat Syrien sedan 2011.

I ett telefonsamtal mellan den tyska förbundskanslern Angela Merkel och USA:s president Donald Trump var de två ledarna överens om att den syriska regimen måste hållas ansvarig för våldet i Ghouta och den humanitära kris som det har lett till. Merkel håller också med USA om att Ryssland måste pressa Syrien och få landet att avsluta sin inblandning i bombandet av Ghouta.

Annons

Samtidigt vill USA att FN:s säkerhetsråd ska utreda om kemiska vapen har använts efter rapporter om en misstänkt klorgasattack i Ghouta i söndags. Den syriska regimen har förnekat användningen av kemiska vapen och Ryssland har tidigare ifrågasatt FN-rapporter om sarin- och klorgasattacker.

Det är oklart om USA:s förfrågan kommer att gå till omröstning i säkerhetsrådet. Men USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att hon hoppas att det kan bli en omröstning redan nästa vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons