Annons
Nyheter

Vägrar se sin stad slaktas i tysthet

Flera av deras kollegor har mördats för att de försöker berätta sanningen om livet i jihadistgruppen IS självutnämnda huvudstad. Men aktivistgruppen "al-Raqqa slaktas i tysthet" vägrar låta sig stoppas. Nu får aktivisterna årets pressfrihetspris.(TT)
Publicerad 2 maj 2016

Innan revolutionen var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Men när Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt. Jihadisternas extremt stränga tolkning av islamisk lag har förvandlat staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och ett utbrett kvinnoförtryck.

””

Vill ge motbilder till IS

Annons

Under revolutionen kämpade Abdalaziz Alhamza mot Assadregimen tillsammans med andra aktivister. När IS förvandlade deras hem till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat skiftade de fokus och RBSS föddes i syfte att upplysa omvärlden om vad som pågår under IS stränga kontroll.

Nu tilldelar Reportrar utan gränser gruppen årets pressfrihetspris och beskriver dess arbete som "en journalistisk ljuspunkt i ett annars helt mörklagt land". Men det är ett arbete som sker till ett mycket högt pris. Flera av gruppens aktivister har mördats.

””

Hotas till livet

Men jihadisternas tentakler når långt utanför det så kallade kalifatet. I Tyskland hotas Abdalaziz Alhamza varje dag. Flera av hans kollegor har mördats i Turkiet. Och inne i al-Raqqa riskerar 17 aktivister sina liv för att dokumentera situationen, vilket gjort att RBSS nu är den viktigaste motkraften till IS väloljade propagandamaskineri.

Enligt Alhamza har IS släppt en video där de visar bilder på aktivister som mördats och i vilken jihadisterna lovar att hitta och döda de resterande medlemmarna, oavsett var i världen de befinner sig.

””

Tomt på gatorna

Alhamzas vänner som är kvar i al-Raqqa beskriver den som en spökstad. Civilbefolkningen vågar sig knappt ut på gatorna och när de gör det är det ofta innan soluppgången. Många går sysslolösa och har bara pengar till det allra nödvändigaste för att överleva.

Men det är inte bara IS som sprider skräck i staden. Nästan dagligen flyger stridsplan över hustaken, i jakt på jihadisternas gömställen.

””
””

Fortsätter kampen

Trots mörkret och motgångarna tror ändå Abdalaziz Alhamza att situationen i Syrien kommer att bli bra, en dag. Men även om IS besegras ser han framtida utmaningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons