Annons
Nyheter

Vänstern velar i italienskt dödläge

Anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen etablerar sig som Italiens största parti. Men för att få makten kan de behöva hjälp från det nuvarande regeringspartiet - där åsikterna om ett samarbete går isär.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

Den tidigare premiärministern Matteo Renzi, från det socialdemokratiska Demokratiska partiet, är tydlig:

””

Han planerar att sitta kvar på sin post som partiledare tills en ny regering står redo att ta över - och för att förhindra att partiet närmar sig Femstjärnerörelsen. Men efter att ha tappat stort i valet sjuder missnöjet internt.

Annons

Intern Renzi-kritik

Partikamraten Michele Emiliano, guvernör i den sydöstliga Puglia-regionen, öppnar för att stödja Femstjärnerörelsen och kritiserar Renzi för att han inte avgår omedelbart.

””

Femstjärnerörelsen profilerar sig som motståndare till det politiska systemet och de etablerade partierna.

Vid det förra valet 2013 var rollerna de omvända: Demokratiska partiet var störst, men var tvunget att hitta samarbeten för en majoritet. Efter långa förhandlingar med Femstjärnerörelsen fick de till slut nobben. Efter två månaders politisk kris samlades en bred vänsterkoalition i regering.

Lega säger klart nej

Innan frågan nu ens har ställts har Femstjärnerörelsen fått ett klart och tydligt nej från främlingsfientliga Lega, som också växte rejält i valet. Deras högerallians, med Silvio Berlusconis Forza Italia och nationalistiska Fratelli d'Italia (Italiens bröder) är tillsammans något större än Femstjärnerörelsen.

På tisdagen svarar Lega-ledaren Matteo Salvini ett kort "nej" på frågan om han kan tänka sig att släppa fram någon annan kandidat.

Möjligheterna att få till stånd en italiensk majoritetsregering är därmed små.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons