Annons
Nyheter

Vill öka kunskapen om Australiens urinvånare

Forskare i Australien har skapat en interaktiv karta över platser där massakrer på ursprungsbefolkningen har ägt rum. Forskarna hoppas att kartan ska bringa ny kunskap om de djupa sår som ännu inte har läkt.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Hur många som egentligen föll offer för de brittiska kolonisatörerna efter landstigningen 1788 är fortfarande föremål för diskussion i Australien, men historiker uppger att tiotusentals människor dödades. Den interaktiva kartan visar hur många och var de dödades samt vilka vapen som användes.

””

Desperat situation

Annons

Det är Lyndall Ryan vid Newcastles universitet som leder projektet som har pågått i fyra år. Dagböcker, tidningsartiklar, domstolsutlåtanden och brev har legat till grund för projektet.

””

Men än så länge är det bara östkusten som har kartlagts och mycket arbete återstår. Under de kommande två åren ska de västra delarna av Australien kartläggas.

"Ett krig som pågick"

Lyndall Ryan hoppas också att projektet kan bidra till att monument reses till minne av offren.

””

Över 150 platser finns i dag med på kartan, platser där massakrer på ursprungsbefolkningen utfördes under perioden 1788-1872. I stort sett varje klan hos ursprungsbefolkningen drabbades.

Forskarna har definierat en massaker som ett tillfälle då minst sex försvarslösa människor dödades urskillningslöst. Vid flera tillfällen dödades över 60 människor på en gång. Vid en massaker i regionen Gippsland i delstaten Victoria miste 150 människor livet.

Sex massakrer på kolonisatörer utfördes mellan 1788-1872, konstaterar forskarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons