Annons
Nyheter

Wallström satsar på fredsbyggande

Fredsbyggande och konfliktförebyggande var temat när utrikesminister Margot Wallström på tisdagen höll tal i FN:s generalförsamling. Utmärkta ämnen för en minister som söker stöd bland medlemsländerna för att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Hon betonar i en intervju för TT inför framträdandet i FN att det behövs finansiering av fredsbyggande och konfliktförebyggande för att ta reda på grundorsakerna till krig och konflikter. Det är en prioriterad fråga för Sverige.

Wallström anser också att det behövs mer samarbete med regionala organisationer som Afrikanska unionen.

Annons

Kvinnor inkluderas

En tredje punkt hon lyfter fram är inkluderande fredsprocesser som inbegriper kvinnor. I alla de tre översynerna som FN har gjort påpekas att det inte kommer att bli någon hållbar fred om inte kvinnor är med vid förhandlingsbordet och som undertecknare av fredsavtal, understryker Wallström.

””

Bristande kunskaper

Vad har då utrikesministern att säga till dem som tycker att regeringen satsar obegripligt mycket krafter på att få plats i ett organ som har relativt litet att säga till om?

””

Goda argument

Att kampanjarbetet inleddes relativt sent är en nackdel men det görs insatser som vi kommer att ha nytta av i framtiden oavsett hur det går, anser hon.

””

De två motkandidaterna är Nederländerna och Italien.

Wallström ska också framträda i FN:s säkerhetsråd innan hon fortsätter till Washington, där president Barack Obama har inbjudit de nordiska länderna till möte i Vita huset på fredagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons