Annons
Nyheter

WHO: Använd kondom i zika-länder

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar kvinnor som befinner sig i länder där zika-viruset förekommer att använda kondom vid sexuella relationer och att skydda sig mot myggor.(TT)
Publicerad 10 februari 2016

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar kvinnor som befinner sig i länder där zika-viruset förekommer att använda kondom vid sexuella relationer och att skydda sig mot myggor.

Rekommendationerna, som särskilt riktar sig till gravida kvinnor, införs eftersom viruset misstänks ligga bakom ett ökat antal fall av barn som föds med mikrocefali, onormalt små huvuden och hjärnskador. Zika misstänks också kunna leda till andra neurologiska sjukdomar.

Annons

WHO har inte utfärdat några reserestriktioner, men rekommenderar kvinnor att konsultera läkare innan de reser till områden där zika förekommer.

Zika-viruset har upptäckts i över 30 länder. I Brasilien misstänks fler än 4 000 fall av mikrocefali ha orsakats av zika.

På onsdagen enades trettio av världens ledande forskningsinstitut, sponsorer och vetenskapstidskrifter att dela all information och kunskap de samlar in på området.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons