Annons
Nyheter

WHO spår snabbt slut på ebolautbrott

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa kan få ett snabbt slut, spår Världshälsoorganisationen WHO. Inga nya fall har konstaterats i miljonstaden Mbandaka och vaccinering av vårdpersonal pågår.(TT)
Publicerad 11 juni 2018
””

WHO har tillsammans med ickestatliga hjälporganisationer börjat vaccinera sjukvårdspersonal, och sedan den 21 maj har 1 369 människor fått ta del av vaccinet som visat sig ha hög effekt i de tester som gjorts.

I torsdags fanns 59 bekräftade, troliga eller misstänkta fall av ebola i landet. 27 människor har avlidit. Det sista fallet har konstaterats den 6 juni.

Annons

Enligt Tedros Adhanom har situationen förbättrats. Sedan den 20 maj har inga nya fall konstaterats i miljonstaden Mbandaka och i staden Bikoro, och de senaste fallen har inträffat på relativt svårtillgängliga platser. Vårdpersonalen betar av by efter by så snabbt de kan, trots logistiska svårigheter.

Det aktuella utbrottet är fortfarande mycket litet jämfört med den epidemi som härjade Västafrika mellan 2013 och 2015. Kongo-Kinshasa anses ha en bättre beredskap eftersom landet haft minst nio ebolautbrott sedan 1970-talet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons