Annons
Nyheter

Valresultat överklagas i oroligt Zimbabwe

Zimbabwes största oppositionsparti överklagar valresultatet från den 30 juli. Samtidigt har oppositionspolitikern Tendai Biti, som anklagas för uppvigling, flytt till Zambia. Zimbabwes oppositionsparti MDC utmanar landets valkommission och ifrågasätter det officiella valresultatet i domstol.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Zimbabwes oppositionsparti MDC utmanar landets valkommission och ifrågasätter det officiella valresultatet i domstol. Oppositionen har vägrat att erkänna det som enligt valkommissionen var en knapp seger för sittande president Emmerson Mnangagwa och hans parti Zanu-PF.

””

Utpekad uppviglare

Annons

Efter valet utbröt våldsamma protester i huvudstaden Harare och minst sex personer dödades när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranterna. Förra veckan greps 24 personer från MDC, anklagade för att ha legat bakom protesterna.

I den statliga tidningen Chronicle pekas Tendai Biti, tidigare finansminister och nu företrädare för ett av oppositionspartierna, ut som misstänkt för uppvigling vid protesterna, tillsammans med åtta andra oppositionspolitiker.

Biti har valt att fly till Zambia för att söka politisk asyl, men uppgifterna går isär hur långt han hann. Under onsdagen talade Reuters i telefon med advokaten Nqobizitha Mlilo, som reser med Biti.

””

Efter det samtalet har Mlilo eller Biti inte gått att nå, skriver Reuters.

"Skickas tillbaka"

Enligt MDC befinner sig Tendai Biti nu i den zambiska huvudstaden Lusaka. Men enligt Zambia har Biti gripits vid gränsen och kommer att nekas asyl.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons