Nyheter

Zuma i domstol inför rättegång

Den tidigare sydafrikanske presidenten Jacob Zuma gjorde sitt andra framträdande i domstol, inför rättegången som handlar om korruptionsanklagelser.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Den tidigare sydafrikanske presidenten Jacob Zuma gjorde sitt andra framträdande i domstol, inför rättegången som handlar om korruptionsanklagelser.

Zuma är misstänkt för 16 åtalspunkter, bland annat bedrägeri och penningtvätt, som är kopplade till landets köp av militärt material från Europa efter apartheids upphörande 1994.

Förhandlingarna inför rättegången har handlat om formalia, bland annat när den ska inledas. Riksåklagaren har tidigare i veckan sagt nej till en begäran från Zuma att skjuta upp förhandlingarna i väntan på en separat prövning, som handlar om huruvida staten ska stå för Zumas rättegångskostnader. Domstolen gick på Zumas linje och fallet skjuts upp till 27 juli.

Åklagarna har haft ett högt tempo i processen mot Zuma, sedan han ersattes på presidentposten av Cyril Ramaphosa för fyra månader sedan. Ramaphosa har prioriterat kampen mot korruption, bland annat för att öka utländska investeringar i landet.

Zumas anhängare menar att han är ett offer för en politiskt motiverad häxjakt.

TT