Annons
Nyheter

Rörelse på schemat i sommarskolan

Det var en lekbetonad inledning när IFK Växjös sommaridrottsskola drog igång på en av Värendsvallens gräsplaner. På schemat stod lekar som midsommargubbarna och fiskdatten, populära lekar i ny tappning.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2006
Full fart. Erica Lantz i full språng på sommaridrottsskolan. Foto: Per SANDEBÄCK
Full fart. Erica Lantz i full språng på sommaridrottsskolan. Foto: Per SANDEBÄCKFoto: 
Nya kompisar. En poäng med sommaridrottsskolan är att träfffa nya kompisar, tycker Max Lexert, t vt, som flankeras av Erica Lantz, Emma Sjulin och David Sjulin.Foto: Per SANDEBÄCK
Nya kompisar. En poäng med sommaridrottsskolan är att träfffa nya kompisar, tycker Max Lexert, t vt, som flankeras av Erica Lantz, Emma Sjulin och David Sjulin.Foto: Per SANDEBÄCKFoto: 

Bland barnen som leker finns ansikten som ledarna känner igen, men även barn som är med för första gången. Två som gör debut på idrottsskolan är syskonen Emma och David Sjulin, tolv respektive tio år gamla. Ingen av syskonen håller på med friidrott, så de tycker att de ska bli spännande att testa nya saker.

Två av barnen som varit med tidigare är Max Lexert och Erica Lantz, båda elva år. De är aktiva inom friidrotten och är med i idrottsskolan för tredje året i rad.

Annons

- Det är roligt att träffa nya kompisar och så får man lära sig mycket, säger Max Lexert.

Ett av de roligaste minnena från tidigare år är "fotbolls-VM" där de har varit indelade i olika lag med landsnamn. Att både Max och Erica tyckte det var roligt förvånar inte då båda även ägnar sin fritid åt att spela fotboll, i Öster och Räppe. Max ska även gå på fotbollsskola.

Erica Lantz har satt målet högt inom friidrotten; hon vill bli lika bra som Carolina Klüft. Hennes favoritgren är häck, men i sommar kommer hon att tävla i olika grenar. Erica ser fram emot att åka till Göteborg och friidrotts-EM i slutet av sommaren.

- Det vore roligt att få se Carro och höjdhoppet, säger hon med ett förväntansfullt leende.

Hoppas på Kajsa Max ska också åka till Göteborg och se de stora stjärnorna. Helst vill han se favoritgrenen höjdhopp med Kajsa Bergqvist och Christian Olsson i tresteg.

Till årets idrottsskola är 40-talet barn mellan tio och 14 år anmälda. Att det är något färre än i fjol tror ledarna beror på konkurrensen från andra idrottsskolor, bland annat i fotboll.

IFK Växjös sommaridrottsskola håller på i nio dagar, då barnen får testa på en massa olika saker. Första veckan blir det mycket lek och aktiviteter för att lära känna varandra.

Syftet med idrottsskolan är att barnen ska ha roligt samtidigt som de rör på sig under sommarlovet när de inte har några idrottslektioner.

- Det är ett bra sätt att få barnen att inte sitta vid datorn utan istället komma ut och träffa nya människor, säger Sara Sjulin, 17.

Hon är en av ledarna som är med för andra året i rad. En anledning är att hon tillsammans med Frida Svensson, Elin Nilsson och Ellen Ogsäter gör ett projektarbete som går ut på att jämföra årets upplaga med fjolårets och hitta möjliga förbättringar.

Annons

Mer välplanerat Sara tycker att det är en fördel att ha varit med tidigare och veta vad barnen gillar. Den här gången känns allt mer välplanerat.

- Vi vet lite vad barnen tycker är roligt och kommer att blanda detta med lite nya saker, säger Sara.

Barnen har bland annat att se fram emot varianter av fotbolls-VM, friidrotts-EM och skattjakt.

- När idrottsskolan är slut hoppas vi att barnen har fått en rolig och minnesvärd upplevelse, säger Sara Sjulin.

Anna Rydén

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons