Annons
Nyheter

aha-upplevelser i fantastisk bok

Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Foto: 
Foto: 

Människan är naiv. Vi tror att vi har kontroll , att vi alldeles själva kan styra och bestämma. Men det funkar inte så, för det finns så mycket som påverkar våra åsikter, tankar och idéer. I själva verket är vi alla marionettdockor som följer förutbestämda mönster. Och Pinocchioeffekten målar snyggt upp den bittra sanningen. Boken är smidigt uppbyggd och innehåller 130 tillkännagivanden om hur vi fungerar. Varje sanning introduceras med ett exempel, oftast ett slags studie som gjorts någonstans i världen. Sedan följer en kortare förklaring och diskussion kring fenomenet, faktan eller iakttagelserna. Några situationer känner man som läsare till sedan innan, men en hel del är nytt och många av sanningarna ger upphov till aha-upplevelser.

I korta drag är boken en fantastisk handbok att plocka fram i ur och skur, och det känns som att man har livets stora bibel i sin hand när man läser. För där finns allt, du kan till och med lära dig hur du får en snål person att låna ut pengar till dig! Ett stort plus är att Pinocchioeffekten berör allt från attraktion och romantik till vänner, relationer, motivation och ledarskap. Med andra ord finns där ämnen som intresserar alla. Stora delar av innehållet är kul att diskutera med andra, så ha gärna en vän till hands. Språket är lätt, boken humoristisk och jag garanterar långa diskussioner, många skratt och förbryllade miner med rynkade pannor. Det är egentligen konstigt att vi vet så lite om oss själva. Men med Pinocchioeffekten kommer sanningen.

Och jag är övertygad om att vi alla skulle vara framgångsrika lurendrejare och filurer om vi lite oftare läste böcker av den här sorten. För faktum är att man kan få en människa precis vart man vill. Bara man vet vilka trådar det ska dras i. Helt enkelt - fantastiskt skrivet, borde läsas av alla!

Sonja Meksa
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons