Annons
Nyheter

Balen - en dyr eller lite mindre dyr historia

Nyheter • Publicerad 29 april 2004
Foto: 
Foto: 

Ansiktet:

Lyx: Vill du ha silkeslen och perfekt hy innan balen? Gör en ansiktsbehandling på salong för runt 500 kronor, men gör det i god tid innan balen. Fullt med röda prickar efter pormasktryckning är inte så kul.

Annons

Budget: Nöj dig med fejan du har, smörj in dig med en mjuk kräm bara.

Håret:

Lyx: Gå till salong och få håret uppsatt och fixat. Kostar runt 600 kronor. Även killar med kort frisyr kan gå till frisören och få det stajlat för någon hundralapp. Satsar man på att bli balens drottning är tiaran ett måste, den ligger på 200-400 kronor.

Budget: Allra billigast och enklast är ju förstås att bara tvätta håret. Behöver inte kosta en krona om du har förberett genom att ha snappat åt dig lite gratis engångsförpackningar av schampo på Åhléns. Se till att ha en kompis som är bra på håruppsättningar. Kan du tänka dig att offra några kronor så köp lite vax och en blomma att sätta i håret.

Foto:

Lyx: Gå till en studio och bli förevigad i balstassen! Gärna tillsammans med din dejt, om sådan finnes. Det här kan kosta hur mycket som helst om man vill ha affischstora bilder att sätta på väggen, men de flesta fotografer har ett studentpaket för någon tusenlapp.

Budget: Det är faktiskt kul att ha något foto från balen. Be mamma och pappa fota innan du går hemifrån, och ta med en kamera (engångs om du inte har någon sedan innan) under kvällen. Om något kort blir riktigt bra kan man kosta på sig en förstoring i efterhand.

frack/smoking/kostym:

Lyxig: Att köpa en smoking kostar mellan 1 700 och 3 000 kronor. Sedan måste du komplettera med skjorta, gördel, fluga och manschettknappar, för totalt drygt tusen kronor. På fötterna är det lackskor som gäller, för tusen kronor ungefär.

Frack är snäppet dyrare, och spänner från 1 900 till 5 000 kronor att köpa. Ska kompletteras med frackskjorta, väst, fluga, bröstknappar och manschettknappar, för runt 1 500 kronor. Plus skorna förstås då, lackskorna för tusen kronor.

Annons

Ganska lyxig: Det kanske inte blir bal varenda år framöver, och då kan det vara onödigt att köpa frack och smoking. Vill du ändå vara balfin så går det att hyra. En komplett frackstass med skjorta, knappar, skor och allt kostar från 1 100 kronor, en komplett dito i smoking någon hundralapp billigare.

Budget: Man måste inte gå i frack eller smoking till balen. Kostym går oftast lika bra, och ska du ha mörk studentkostym är det ju bara att ta samma utstyrsel på sig på balen också. Vill du komma billigt undan är det second hand-butiker eller leta i pappas garderob som gäller – en kostym ska inte vara omöjligt att få tag på.

Ögonbryn och fransar:

Lyx: Gå till salong och fixa till bryn och fransar. Färgning och plockning kostar tillsammans 200 kronor, bara plockning runt 80 kronor.

Budget: Plocka hemma framför spegeln och strunta i färgningen. Dessutom går det alldeles utmärkt att gå till balen i sina alldeles egna och naturliga ögonbryn.

Smink:

Lyx: Gå med ansiktet till en salong och få en riktig festsminkning. Kostar ungefär 300 kronor, lite mindre för killar.

Budget: Man kan bli riktigt tjusig även om man sminkar sig hemma själv. Lite glitter på ögonlocken och kindbenen garanterar festkänsla. Tycker du att det är svårt är kompisvarianten bra även här – ni kan sminka varandra och ladda tillsammans. Vill du vara riktigt vågad – kom som du är, helt osminkad.

Väska

kostar från 100 kronor ungefär, om det nu inte ska vara värsta designerväskan!

Annons

Klänning:

Lyxigast: Ta en weekendresa till Thailand och köp äkta thailändskt siden. Låt någon flashig designer rita upp ett mönster exklusivt för dig och du kommer garanterat vara unik på balen – men också ganska pank. Exakt vad flashiga designers tar i betalning vet inte Ung, men vi tror att det blir dyrt.

Lyxig: Köp en färdigsydd balklänning för ungefär 1 500–2 000 kronor. Eller köp ett fint tyg, för mellan 800 och 2 000 kronor, och övertala en duktig släkting eller kompis att sy upp klänningen. Kanske räcker åsynen av hur snygg du blir som betalning ... Går ockskå bra att lämna in på skrädderi, kostar då ungefär 2 500 kronor. Annars: hyr klänning, ligger på en tusenlapp och uppåt.

Budget: Det går att hitta hur snygga klänningar som helst i second hand-affärer, och du blir lika garanterat unik som om toppdesignern fixat klänningen. Men man kan få leta lite, och också vara beredd på att sy ett och annat stygn för att få det att passa bra. Annars kanske det går att låna kompisens, storasysters eller mormors – fråga runt och kika på vinden hos alla du kan komma på! Annars är svarta plastsäckar rätt glansiga och fräscha – och så enkla sedan. Bara att klippa ut hål för huvud och armar.

Det lilla extra:

Sjal, kostar från 100 kronor och uppåt.

Handskar, går loss på ett par hundra kronor.

Blommor. Vill man imponera lite extra på sin dejt är det ju inte fel att lämna över ett dussin röda rosor. En lyxig bukett går på minst 300 kronor.

Diamanthalsband är väl kul att kunna ge till sin dejt. Kostar ungefär 50 000. Med mindre minne än så av balen klarar man sig inte, eller hur?

Limousine. Tveka inte – klart du och dejten och några kompisar till ska anlända till balen i stans längsta bil. Att åka limousine till balen kostar ungefär 500 kronor om man bor i stan där balen är.

Annons

Text Frida Kongstad och Helena Söderlundh

Foto Frida Kongstad

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons