Annons
Nyheter

Darling - älskad, saknad

Nyheter • Publicerad 9 april 2004
Saknad.
Saknad.Foto: 

johanna (05:05 EM):

hallå?

Annons

therese (05:12 EM):

hej! jag är hemma nu men tvättar så jag springer lite fram och tillbaka, men säg till när du kommer till datorn!

johanna (05:23 EM):

nu är jag här! om du hinner och kan nu.

therese (05:24 EM):

hej ja nu kan jag! otroligt att vi är vid datorn samtidigt...

johanna (05:25 EM):

hah. jättebra!

johanna (05:25 EM):

jo. när startade darling? som nättidning. och som papperstidning.

Annons

therese (05:27 EM):

darling på nätet startades 96 och pappersdarling startade 97

johanna (05:27 EM):

och den lades ner, vilket år?

therese (05:29 EM):

hösten 2002

therese (05:29 EM):

men det var bara papperstidningen som lades ner, vi har fortsatt driva den på nätet.

johanna (05:29 EM):

yes. ja precis.

Annons

vad var det som hände 2002?

johanna (05:30 EM):

i sista numret som kom ut fanns det "börja prenumerera-lappar".

therese (05:31 EM):

det var massa meck. efter att planen flög in i tornen i new york så flippade ekonomin ur - folk vill ju inte lyxkonsumera kläder och tidningar när det är krig i luften. så vårt förlag egmont gick back och ställde en massa krav, som att vi skulle fördubbla antalet prenumeranter på några månader eller så skulle de sälja oss. men då beslöt chefredaktören att darling skulle läggas ner istället.

therese (05:32 EM):

det hände väldigt snabbt. men man hade känt det i luften ett tag. vi som drev darling blev mer och mer olika. det var som två olika skolor inom darling - en old school-darling och en new school-darling. new school ville att det skulle vara som tidningen the face - mycket mode och ny musik. old school-darling ville ha som det var förut. nördiga artiklar och onödiga bilder.

johanna (05:33 EM):

okej. vilken skola tillhörde du?

therese (05:34 EM):

Annons

old school

johanna (05:34 EM):

ok.

jag har fått för mig att ni låg på bonnier, och att ni bytte till egmont. är det fel?

therese (05:35 EM):

nej vi låg på spray och sedan köpte egmont oss, ägde oss i mindre än ett år och la ner oss

johanna (05:36 EM):

okej.

så spray gav ut darling hela tiden, förutom det sista året?

therese (05:37 EM):

Annons

exakt. fast i början drev vi darling helt ideellt, som ett hobbyprojekt. precis som vi gör nu.

de som gjorde darling jobbade på spray då, så efter ett tag började spray ge ut darling officiellt och ge oss en budget och så. IT-pengar rules.

johanna (05:38 EM):

ni hade inga planer på att driva vidare papperstidningen själva? utan egmont.

therese (05:40 EM):

det är svindyrt. jag vill gärna se den som papperstidning igen. jag håller på och bollar lite idéer med den nygamla darlingredaktionen, så något kommer förmodligen hända. frågan är bara när och i vilken form. alla vi jobbar eller pluggar så vi kan tyvärr inte lägga ner så mycket tid på darling som förut.

johanna (05:41 EM):

mm, jag tänkte på det... efter nedläggningen, finns motivationen kvar hos redaktionen?

therese (05:44 EM):

det är inte alls samma redaktion som de sista åren när vi gjorde papperstidningen. det är en nygammal redaktion, men det är egentligen bara jag och fredrik edin och tommie jönsson kvar.

Annons

sedan är det en del nytillkomna människor som är jätteduktiga, och så en del gamla darlingmänniskor som inte var med de sista åren när darling hade gjorts om.

therese (05:44 EM):

och vi är motiverade som tusan. vi gör ju darling ideellt, för att det är kul och för att vi vägrar lägga ner den. då får man ju en helt annan frihet också.

johanna (05:45 EM):

så det finns en chans att darling kommer tillbaka som papperstidning?

therese (05:46 EM):

naturligtvis

johanna (05:47 EM):

schysst... personligen måste jag säga att jag tycker att det är fruktansvärt frustrerande att darling lades ner. jag saknar den.

johanna (05:47 EM):

Annons

när darling försvann så fick prenumeranterna Hennes istället. hur kändes det?

therese (05:48 EM):

det kanske blir i en annan form och kanske även under ett annat namn, men något kommer vi hitta på. många svenska tidningar är ju så tråkiga så vi vill ha något vi vill läsa själva.

johanna (05:49 EM):

tror du att darling-prenumeranterna såg Hennes som en schysst motsvarighet?

therese (05:49 EM):

Åh det var så jävla lamt. och så skrev vi inte ens i darling att man kunde få pengarna tillbaka istället, jävligt dålig stil. hennes är hemsk och motsatsen till darling. så jag blev frustrerad. det var just såna grejer som gjorde att vi inte kom överens på redaktionen.

therese (05:50 EM):

nej jag tror verkligen inte darlingläsarna såg hennes som ett bra substitut. det var ju som att spotta läsarna i fejjan. vi borde skickat prenumeranterna ett presentkort på ett konditori istället eller något. en folköl eller vadsomhelst.

johhanna (05:51 EM):

Annons

ja, det borde ni nog ha gjort. hah.

therese (05:52 EM):

fast grejen var att hennes också låg på egmont och hotades också av nedläggning. men eftersom de fick våra prenumeranter klarade de ju sig.

johanna (05:53 EM):

hur ser du/Darling på dagens tidnings-Sverige?

therese (05:56 EM):

det är som vanligt - ganska tråkigt och alldeles för brett. sverige är ju så litet så om en tidning ska löna sig måste den vara jättebred för att annonsörerna ska våga ha annonser.

men det har kommit några små bra oberoende tidningar. här i malmö och lund finns svensson. den är rolig och ligger inte på något stort förlag. så småtidningar, och nättidningar, finns som är bra. men det är för det mesta fritidsprojekt precis som darling i och med att

therese (05:56 EM):

det är svårt för små tidningar att gå runt på annonser

Annons

johanna (06:00 EM):

jag tycker att det känns som om darling ville något, som ingen annan svensk tidning idag. tycker du att det finns någon annan tidning som liknar darling?

therese (06:03 EM):

nej ingen som liknar darling. grejen var ju att vi i början gjorde den för oss själva. och alla vi som medverkade var nördar på ett eller annat sätt.

sedan hoppade en massa oldschool-darlingar av och så gjordes darling om och skulle bli mer modern och börja handla om mode och hiphop - då ville darling likna andra tidningar istället för att vara sig själv, vilket också var början till slutet för darling. men det har vi helt gått ifrån nu på nätet

therese (06:04 EM):

det var väl många tidningar där i slutet av 90-talet som tog efter vår anda. vecko-revyn gjordes ju om och emma hamberg tog över och tidningen skulle bli mer poppig och feministisk. men det funkar liksom inte när man ska låtsas göra något som inte finns där från grunden.

johanna (06:11 EM):

darling-feminismen, finns den i era tankar? eller var det bara vi läsare som tyckte oss känna av den? den här... hur ska jag säga... vardagliga, "feminism-hela-tiden"-känslan.

johanna (06:12 EM):

Annons

feminism som aldrig ifrågasattes utan alltid var självklar i bakgrunden hela tiden.

therese (06:14 EM):

ja vi körde någon slags praktisk kulturell feminism. vi snackade inte OM den, utan det var liksom en del av vår grundsyn. vi tyckte om att ha kul och göra det vi ville göra oavsett om någon sa att vi inte kunde eller borde. sen var ju de medverkande feminister på en massa olika sätt och olika mycket. men det var aldrig något uttalat, att vi skulle göra "en feministisk tidning", eller vilken målgrupp vi skulle ha eller så. vi bara gjorde det.

therese (06:17 EM):

så det var läsarna och media som fick tolka. media tolkade det naturligtvis som att vi var värsta uttänkta feministtidningen eftersom vi var tjejer som kunde data och gjorde en nättidning/papperstidning som handlade om seriemördare och tidsresor istället för fitness och relationer etc. vilket sa mer om hur sexistisk vår media och kultur är, än att vi var feminister.

Johanna Larén

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons