Annons
Nyheter

de du aldrig tänker på

Nyheter • Publicerad 27 januari 2006
Sveriges mest lästa text? Foto: EVELINA GUSTAVSSON
Sveriges mest lästa text? Foto: EVELINA GUSTAVSSONFoto: 
Mannen bakom det oerhörrt irriterande ljudet.
Mannen bakom det oerhörrt irriterande ljudet.Foto: 
Mannen bakom texterna på mjölkpaketen. Foto: PRIVAT
Mannen bakom texterna på mjölkpaketen. Foto: PRIVATFoto: 

De texter som pryder baksidan på Arlas mjölkpaket måste anses som den text med flest läsare per dag. Ingen direkt uppmärksamhet ges åt författarna bakom de välkända baksidorna. Fram till nu. Torkel Norling bor i Göteborg och är en av de lyckligt utvalda som fått sina verk lästa av miljoner svenskar.

Hur känns det att vara en av Sveriges mest lästa skribenter och varför blev det just du?

Annons

- Man blir medveten om vilken genomslagskraft det faktiskt har och vilket ansvar det därför medför. Själva titeln eller vad man ska kalla det är dock inget jag fäster nämnvärt värde vid, det är bara ett väldigt roligt uppdrag. Jag jobbar på reklambyrån Milk där jag arbetar som copywriter och har skrivit åt Arla i ungefär fem år. Att det blev just jag beror väl delvis på lyckliga omständigheter men förhoppningsvis främst på mina kvalitéer som skribent.

Hur går det till när du skriver en text och hur lång tid tar det?

- Allt börjar självklart med en idé som jag bollar med de ansvariga där vi bland annat går igenom hur många "paneler", som vi kallar baksidorna, idén kan täcka och själva utformandet. När idén väl gått igenom börjar jag med en omfattande research, försöker täcka alla vinklar och skapa en så rejäl och pålitlig faktagrund som möjligt. Det gör man för att kunna bemöta eventuella frågor på ett övertygande sätt. Sedan är det bara att skriva utifrån de mallar som finns. Någon generell tidsangivelse finns inte direkt, det varierar från en vecka till en månad, beroende på ämnet.

Vad är då det främsta syftet med en "panel"?

- Själva texten får inte vara alltför torr och formell, utan ska vara ledig och tillräckligt lättläst för att de flesta ska kunna förstå. Det gäller att säga mycket med få ord och hela tiden skapa ett intresse. Vår ambition är att läsaren ska bli så intresserad av ämnet att det leder vidare till fortsatt kunskapssökande.

Finns det några regler du måste följa?

- Arla har en klart formulerad policy om vad som får skrivas. Speciellt religiösa frågor är tabu då de väcker många upprörda känslor. Vi visar heller aldrig upp några logotyper, utan det enda vi ibland hänvisar till är allmännyttiga hemsidor knutna till ämnet ifråga. Det kan tyckas självklart, men stavfel är helt oacceptabelt. Jag kan utan tvivel säga att jag under mina år aldrig gjort mig skyldig till det.

Nämn en text du är nöjd, respektive mindre nöjd med.

- Panelen om indianhövdingar är jag mycket nöjd med, eftersom den tog upp det orättvisa i indianernas dåvarande och nuvarande situation. Det gav en rättvis bild av vad som hände efter den vite mannens intrång i deras liv och gav förhoppningsvis många en tankeställare. Vad gäller mindre bra texter kan jag väl inte påstå att jag skrivit något jag personligen varit missnöjd med, men den text jag tveklöst fått mest kritik för var den som handlade om Tre Kronors historia. Jag gjorde kopplingar till de tre vise männen, vilket var inne på tidigare nämnda tabubelagda religionsområde.

Anton Lind

Annons

anton.lind@smp.se

mannen bakom grodan

Den 24-åriga Göteborgsbon Daniel Malmedahls skapelse Crazy Frog irriterade många när den introducerades i somras. Låten har sålts för miljoner av ringsignalsföretaget Jamba. En intervju med Daniel avslöjar att han trots sin succé lever ett rätt så normalt liv, utan lyx och glamour.

Hur föddes idén till Crazy Frog?

– Det hela började med att jag imiterade en tvåtaktsmotor som 17-åring, mest som ett skämt. Några år efter min inspelning så parade Erik Wernqvist ihop sin animation med min imitation och på den vägen är det.

Vad tror du har gjort den till en sådan hit?

– Det är rätt svårt att säga men troligtvis därför att det är en udda grej och för att den sticker ut en hel del.

Tycker du att din inspelning är irriterande?

– Nej, det tycker jag inte. Det är väl bara mest lite uttjatat. Det som jag upplever som jobbigast är i så fall alla människor som kommer fram och börjar fråga en massa saker om skapelsen.

Vad gör du i dag?

Annons

– Jag är anställd på en processindustri och på min lediga tid så försöker jag bara ta det lugnt.

Kan du identifiera dig med Crazy Frog?

– Nej, det kan jag inte påstå. Crazy Frog är liksom ingen varelse, den är faktiskt ingenting. Därav namnet ”the annoying thing”, säger Daniel och skrattar.

Andreas Lyckhammar

andreas.lyckhammar@smp.se

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons