Annons
Nyheter

ett enda ord: frihet

Nyheter • Publicerad 30 juni 2006
Johan Hermansson
Johan HermanssonFoto: 
Foto: 

Två och ett halvt år har han bott på campus i Växjö, i fyra olika lägenheter.

Flyttandet har blivit till en vardag, alla boenden är tillfälliga.

Annons

Johan Hermanssons senaste lägenhet är nedgången och borde egentligen renoveras, men han är ändå nöjd med sitt boende.

- Som student letar du ständigt efter något bättre eller billigare, men du får ta det som ges om du vill bo här, läget är trots allt väldigt bra, och därmed eftertraktat.

Tidigare pendlade Johan in till universitetet från sitt hem i Alvesta, men det la han ganska snabbt ner.

- Det fungerar liksom inte, med ett fåtal lektioner utspridda över dagarna och en stor del studier i grupp behöver jag något i närheten av universitet för att det ska gå ihop.

Han förklarar att fördelarna med att bo på campus är för många, det är ett måste om man studerar på universitetet.

– Ja, allt blir så mycket lättare. Jag kan gå upp sent och ändå hinna i tid till föreläsningarna, allt finns här ute, och det sociala livet är oslagbart. Jag tycker nog att man missar en stor del av studentlivet om man väljer att bo hemma.

Stämningen på campus verkar han smått fascinerad av, inte minst att man kan ta en öl en vardagseftermiddag utomhus utan att någon bryr sig.

- Det enda ord jag kan beskriva det med är frihet. Vi lever ett fritt studentliv här ute, vi kan spela hög musik klockan fyra på morgonen utan att oroa oss över att någon ska klaga, ordet hänsyn har inte samma betydelse här.

Den omtalade isoleringen från stan tycker han inte heller är något problem då det mesta en student behöver finns på området, till exempel pubar och matställen.

- Det finns egentligen inget behov av att åka in till stan, men det hade varit skönt om det var lite närmare till stan. Vissa tycker att man ska bygga ihop campus med centrum, men ärligt talat bygger de tillräckligt som det är.

Annons

Klädesbutiker saknar han däremot, på campus finns inte en enda, men så är de studerande inte heller den mest köpkraftiga samhällsgruppen.

- Nej det är förstås sant, jag måste som många andra vända på varenda slant trots att jag jobbar vid sidan om hemma i Alvesta, och det slutar ganska ofta med att föräldrarna måste hjälpa en med pengar den sena halvan av månaden.

Bostadsbidrag kan han inte söka längre på grund av jobbet, men det är ändå något han inte direkt saknar.

- Det är galet krångligt med bostadsbidrag då du måste gissa ungefär hur mycket pengar du får under året, och få bidraget anpassat efter det. Sist räknade jag fel vilket resulterade i att jag fick betala tillbaka ganska mycket.

Hans Löfgrén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons