Annons
Nyheter

i begynnelsen var...

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Man vet egentligen inte så mycket om fotbollens historia. Troligast är att många olika länder utvecklade sin variant av sporten, helt oberoende av varandra.

Den första sortens fotboll ägde rum i Kina ca 300 f.Kr. Sparkspelet tsu chu gick ut på att spelarna skulle sparka en fjäderfylld läderboll i ett bambumål med en öppning på 40 centimeter.

Annons

Att fotboll spelats på 1300-talet, exempelvis i både England och Frankrike, finns det förbud som bevisar. I England förbjöd Edvard III sporten eftersom folket hellre sparkade boll än övade bågskytte.

I stället utvecklades i England en sorts våldsam gatufotboll, i princip utan regler. Men den fick genast dåligt anseende då många bröt ben och drog på sig andra skador som gjorde att de inte kunde gå till jobbet.

Det fanns inga bårar att bära ut spelarna på, och ofta låg de kvar på fältet och blev nedtrampade. Dödsfall förekom.

Sporten var en blandning av fotboll, rugby och ett stort jävla gängslagsmål. Förslagen att göra något åt råheten i fotbollen viftades bort med argument som att det skulle bli omanligt.

Så småningom spelade internatskolorna en stor roll när regelverk skrevs och år 1863 bildades Englands fotbollsförbund FA.

1904 bildades i Paris det internationella fotbollsförbundet: Federations de Football Association – FIFA. Det är de som arrangerar VM.

Emil Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons