Annons
Nyheter

livet efter idol

Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Foto: 
Sibels debutskiva är planerad till hösten. Men hon har inte bråttom, det viktigaste är att den blir bra.
Sibels debutskiva är planerad till hösten. Men hon har inte bråttom, det viktigaste är att den blir bra.Foto: 
- Alltså, jag kommer nog också kallas produkt när jag släpper skivan. Foto: Lina Alriksson
- Alltså, jag kommer nog också kallas produkt när jag släpper skivan. Foto: Lina AlrikssonFoto: 

I höstas gjorde Sibel stor succé och Peter Swartling kallade henne Sveriges bästa sångerska.

Sedan dess har det varit tyst. Medan Agnes, Sebastian och nu även Ola toppat i princip allt i listväg, har skönsjungande Sibel snabbt försvunnit från löpsedlar och tv-skärmar. Men det lär bara vara en tidsfråga innan hon är tillbaka i rampljuset.

Annons

Vad gör du just nu?

- Just nu håller jag på att ta mitt körkort. Varannan vecka åker jag till Stockholm och tar sånglektioner med Kishti. Och så är jag ute och sjunger en del, tjänar lite pengar och så. Det är ju bra nu när jag inte får något studiebidrag.

Nej, studiebidrag är ett minne blott för Sibel. Direkt efter Idol hoppade hon nämligen av gymnasiet.

- Jag hade egentligen inget val. De andra i min klass hade kommit så långt. Jag hade bara fått G och IG och det är sämre betyg än vad jag hade kunnat få.

Tiden direkt efter Idol var överhuvudtaget ganska tung för Sibel.

- Jag var jobbig och lättirriterad. Jag ville inte vara hemma eftersom det var så roligt i Stockholm. Men nu är det lugnare.

Det stora genombrottet med skivsläpp har dock låtit vänta på sig. De producenter som ska skicka låtar till henne har varit upptagna den senaste tiden. Men Sibel väntar hellre och får ett riktigt bra resultat.

- Peter Swartling har sagt att vi siktar på att ge ut skivan till hösten. Det kan bli allt från september till november. Det viktigaste är att den blir bra.

Hennes vardag nu består i stället av sovmorgnar, gärna till tolv.

- Jag är jättemorgontrött. Jag kan inte ens prata på morgonen! På eftermiddagen har jag körlektioner eller pluggar teori. Sen är jag mycket i stan med kompisar och handlar kläder till mig själv. Och så kollar jag på American Idol, säger Sibel och skrattar.

Annons

Kan du känna stress av att Agnes, Sebastian och Ola redan släppt album?

- Ja, lite så. De är ju så hypade. När det står jättemycket om dem så blir det typ: Jamen, jag dåÉ? säger Sibel och ler lite snett.

Vad tycker du om deras musik?

- Alltså jag vill inte vara taskig men jag tycker inte att nån av dem gjort jättebra ifrån sig. Sebastian är den ende som känns som en riktig artist av de tre. Men BMG har gjort som med Agnes och spelat in ett album på två veckor typ. Det är synd. Sebastian ska sjunga stor rock, inte mesiga låtar.

Sibel säger alltid vad hon tycker, och det gjorde bland annat att hon inte alltid kom överens med de andra tävlingsdeltagarna. När jag nämner detta kan hennes lätt tonade solglas inte riktigt dölja besvikelsen i hennes ögon.

- Det var Måns som sa att jag var falsk när han åkte ut. Men på finalfesten sa han: Jag tycker nog om dig Sibel. Sebastian sa att man kan inte tycka illa om Sibel för hon är som hon är, och hon är allt annat än falsk.

Trots en del ofrånkomligt tjafs så var Idol självklart en fantastisk upplevelse för Sibel.

Jag ber henne nämna ett bästa minne och får direkt fem.

Sibel är spontan till bristningsgränsen och sprider en glad atmosfär som man liksom sugs in i.

Hon känns inte direkt som en tillrättalagd produkt ur Idol-fabriken. Snarare en frisk fläkt i Sveriges musiklandskap.

Annons

Idol har kritiserats för att framställa färdiga produkter. Vad tycker du om det?

- Alltså, jag kommer nog också att kallas produkt när jag släpper skivan. Men jag får det kanske lite friare eftersom jag inte ligger på BMG. Jag får välja mina egna låtar. Men programmet är ett bra sätt att synas och få komma ut och sjunga.

Under tävlingen framställdes Sibel som lite naiv, på gränsen till barnslig. Något som en del kunde störa sig på. Men den roll som media gett henne vill hon inte kännas vid.

- Allt jag har sagt har jag sagt själv. Jag är inte barnslig hela tiden, jag är barnslig till en viss gräns. Men jag är liksom inte normal, det är därför folk stör sig. Jag är inte typiskt svensk. Man ska se söt och snäll ut, som Agnes gör. Agnes kunde man inte inte tycka om. Hon är en sweetheart. Jag visste vad jag skulle göra och var alltid mig själv. Svenska folket vet vem jag är och det blir ingen chock för dem när jag släpper min skiva.

Folk stirrar häpnadsväckande oblygt när de vandrar förbi uteserveringen där vi sitter. Någon snubblar nästan till på kullerstenarna.

Är du kändis nu?

- Nej, säger Sibel och skrattar lite generat.

- Kanske b-kändis. Jag skäms för att vara b-kändisÉ Man är inte känd förrän man heter Lena eller Carola tycker jag. Jag är väl lite mer offentlig än innan, kanske. Är man med i Idol blir man b-kändis. Men jag är väl lite mindre b-kändis än de som kom sämre än mig i Idol. Så kan man tänka.

Emil Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons