Annons
Nyheter

mer kärlek till folket

Nyheter • Publicerad 17 mars 2006
Emma Lindqvist, Sandra Andersson, Emma Christiansen och Anita Patrolea slår ett slag för en bättre sexualundervisning.
Emma Lindqvist, Sandra Andersson, Emma Christiansen och Anita Patrolea slår ett slag för en bättre sexualundervisning.Foto: 

På fem år har könsjukdomen klamydia ökat med hundra procent, och det bara i Sverige. HIV sprider sig som en löpeld världen över och läget blir allt mer kritiskt. Detta berättar Sandra Andersson, Emma Lindqvist, Anita Patrolea och Emma Christiansen, som alla går andra året på Procivitas i Växjö. De driver tillsammans UF-företaget Capote UF. Deras första reaktion på sitt eget koncept bestod av skrattsalvor och avfärdande. Trots detta så slutade det så småningom i ett företag. Tjejerna vill helt enkelt göra samhället en tjänst genom att bidra till den, enligt dem, bristande sexualundervisningen.

- Dels så delar vi ut kondomer och dels så har vi föreläsningar på högstadieskolor, säger Emma Lindqvist.

Annons

- Föreläsningarna handlar om hur roligt det kan vara med sex, förspel och liknande men också hur viktigt det är att skydda sig. Både mot sjukdomar och oönskade graviditeter, fyller Emma Christiansen i.

Capote UF har ett koncept som består av två delar varav den första är föreläsningarna och den andra kondomer. De delar ut vanliga kondomer samt en diskretare variant som består av ett loveletter. Det innebär ett litet paket, man får en kondom, men också ett sexhoroskop samt 10 tips till honom och tio till henne.

- Vi kommer ihåg hur otillräcklig informationen på högstadiet var, hur man fick se en tecknad film medan läraren lämnade rummet, säger Emma Christiansen.

Anita säger att det till stor del var detta som motiverade dem, och det faktum att allt fler drabbas av könssjukdomar såväl som oönskade graviditeter.

- Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Sandra bestämt.

Matilda Jäghagen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons