Annons
Nyheter

mera dans

Nyheter • Publicerad 3 juni 2006
Bra mycket dans blev det när Move it hade avslutning i Växjö konserthus i lördags.
Bra mycket dans blev det när Move it hade avslutning i Växjö konserthus i lördags.Foto: 
Emma och Ingrid startade och driver nu dansskolan Move it.
Emma och Ingrid startade och driver nu dansskolan Move it.Foto: 

Glada miner, blommor, omfamningar och skratt. Föreställningen var lyckad enligt både dansare och publik, det kanske roligaste året för dansskolan Move it kunde inte få ett bättre avslut. Emma Ericsson och Ingrid Andrén var de som startade alltihop för just tre år sedan, och deras blickar döljer inget, ikväll älskar de dansskolan de skapat.

- Ja, det är fantastiskt. Move it har blivit så mycket mer än en skola, vi är snarare som en stor familj, gemenskapen är så enorm. Det har till och med förekommit en del kärlek på vissa håll, säger Emma och skrattar.

Annons

- Det stämmer faktiskt, det är första gången någon frågar vad Move it verkligen är, men faktiskt känns det som så mycket mer än en vanlig dansskola. Respekten mellan alla är verkligen äkta, och jag har inte märkt av något av den sedvanliga konkurrensen elever emellan, som jag annars stött på som lärare på andra skolor, tillägger Ingrid efter en stund.

Båda tror att det är flera faktorer som lett till att de gångna åren har blivit så lyckade, men mycket har hänt tack vare eleverna själva.

- Yngres engagemang i dag är helt otroligt, vi har till exempel fjortonåringar som är galet duktiga, långt mycket bättre än vad jag var i samma ålder. Det gör verkligen att man känner att något uppnåtts, en stor grej med att undervisa i dans är ju att få andra att älska dans lika mycket som en själv, förklarar Ingrid.

Den senaste tidens danstrend tror de också har hjälpt skolan i en positiv riktning, inte minst när det gäller variation.

- Allt fler får upp ögonen för dans nu när det är så populärt och syns överallt tack vare medierna, vilket förstås leder till att fler börjar dansa, inte minst killar.

Danstrenden och att allt blir mer globalt gör också att vi får in dansinfluenser från utlandet, i stället för att bara undervisa i de klassiska danserna som jazzdans, streetdance och så vidare kan vi lära ut alternativa danser som ragga och bollywood, säger Emma.

- De flesta av våra danser hämtar vi dock själva utomlands under sommaren, nu ska jag till exempel till Indien och fortbilda mig i bollywood. Så det är så klart inte bara danstrenden som leder till att allt blir mer internationellt, det mesta står vi själva för, säger Ingrid lite stolt.

Vad Emma och Ingrid har för målsättning har de först svårt att formulera, i stället är det första de säger att de i dag känt att målet verkligen är inom räckhåll, men när detta väl blivit klarlagt får de lättare att berätta för mig vad det är de tror sig kunna nå.

- Jag tror att det viktigaste för oss är att ge ungdomar en chans att lära sig använda dansen som uttrycksmedel, att skapa självkänsla. Det är liksom bättre att de hittar bekräftelse genom att bli duktiga på dans, än att de gör det genom att banta tills de kommer i jeans i storleken 25, säger Ingrid allvarligt.

- Ja, verkligen. Samtidigt så gör vi ju det här för vår egen skull, att driva en egen dansskola är en dröm vi båda haft länge och som vi nu förverkligat, dessutom är det meningen att vi ska utvecklas precis som eleverna, både av dem och av varandra, säger Emma .

Hans Löfgrén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons