Annons
Nyheter

pudelrock - permanentade hår och allsångsrefränger

Nyheter • Publicerad 19 november 2004
Foto: 

[del 18: pudelrock]

Hair metal, eller pudelrock som vi väljer att kalla det i Sverige, blommade upp i mitten av 80-talet.

Annons

1986 släppte Bon Jovi albumet Slippery when wet, och en enorm hair metal-storm blåste som en orkan över världen.

Men vad är då hair metal? Utseendemässigt är det stora, slingade, lätt permanentade och fluffiga hår. Smink var ett annat inslag, och hela utstyrseln var ganska feminin med tajta läderbyxor och tjejlinnen.

Musiken är i grund och botten väldigt poppig och mil från de avgrundsvrål som vi i dag kallar rock. Men med catchy melodier, en tuff elgitarr och massiva allsångsrefränger blev pudelrocken något som gick hem både på radion och i de coolaste tonårsrummen. Och så kom ju, så klart, powerballaderna.

Texterna var småfjantiga, men det hindrade ingen från att skråla "Shot through the heart and you?re to blame, darling you give love a bad name".

Detta var den första rock som på allvar attraherade tjejer lika mycket som killar och groupieperioden hade här sin storhetstid.

Övriga band som kan räknas in är till exempel Poison, Ratt, Cinderella och Skid Row.

I Sverige så utsågs dock slaget om tronen stå mellan Jon Bon Jovi och, lagom patriotiskt, Joey Tempest i Europe. Artiklar där Jon nonchalant svarade "jo, det är en trevlig kontinent" på frågan om vad han tyckte om Europe, väckte uppståndelse.

I dag vill de flesta band inte minnas sina pudelrocksfrisyrer och jag vågar nog säga att minst 95 procent av banden har splittrats.

Men faktum kvarstår att få låtar än i dag fyller ett dansgolv bättre än Europes The final countdown eller Bon Jovis Livin? on a prayer.

Emil Persson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons