Annons
Nyheter
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Illustration: JAKOB LARSSON
Illustration: JAKOB LARSSONFoto: 

Solstrålarna retar de morgontrötta ögonlocken och dagen vaknar så stilla till liv. En besökare hasar förbi i en trött men vaksam jakt efter sitt camp. Drivor med skräp täcker den dammbeklädda marken och kryddar den ammoniakfyllda luften lite extra. Någonstans vaknar ångesten, runt hörnet knackar skuldkänslorna och med ens börjar man förstå innebörden av ordet apati. Det är söndag morgon och sista dagen på en veckas festande, en veckas festivalande. Du ska nu bege dig hemåt, hem till vardag, rutin och det som kallas liv. Det är inte alltid det lättaste att hantera en sådan abrupt omställning, efter ett års längtan så är allt över på en vecka. Alla intryck leder till känslomässigt uppror samtidigt som kroppen reagerar på de alltför avvikande mat- och dryckesvanorna.

För att få lite tips på hur man efter ett hårt och slitsamt äventyr ska hantera den fysiska omställningen har vi pratat med äventyraren Gunnar Lundgren som tillsammans med sin familj har seglat runt Afrika, till Amerika, Australien och ja, världen runt helt enkelt. För att bli helt fit for fight gäller det dock att ta tjuren vid hornen och även ta itu med det psykiska, vilket Åke Hulenvik, psykologilärare på Katedral hjälpte oss med.

Annons

kom i gång med hårt kroppsarbete

Efter en vecka fylld av alkohol och tonfisk, vad bör man göra?

– Det bästa är nog att sakta rensa kroppen med mycket vatten, bröd, soppor, frukter och grönsaker, undvik kolsyrade drycker och sötsaker.

Ta tag i lite fysisk aktivitet med inslag av hårdare kroppsarbete. Givetvis ska du tillbringa så mycket tid du kan i friska luften. Sov gärna ute ifall du har möjlighet till det, säger Gunnar Lundgren.

Vad ska man först tänka på?

– Att inte börja ladda för ännu en festival innan kroppen har återhämtat sig.

Om du har njutit och fått ut något av festivaltiden så planera i stället en ny. Om inte, hitta på något annat som kan ge livet mening helt enkelt.

Vad är dina bästa tips för att anpassa sig till vardagen och livet igen efter en tids fysisk ohälsa?

– Rätta till dygnet genom att först börja lägga dig i rätt tid på kvällen och ställ klockan på tidig väckning. Du måste ta det lugnt, stressa ner och låta själen samt kroppen laddas i lugn och ro. Träffa dina vänner, tro inte att folk du känner bryr sig ifall du har gjort bort dig på något vis. Försök också att ta tag i något projekt som kräver hög fysisk aktivitet.

ensamheten är förrädisk

Annons

Hur ska man planera en återhämtning?

– Förbered alltid att en festival har ett slut, men ta för all del vara på stunden att ha det bra och trevligt. Se också fram emot nästa tillfälle av någon slags höjdpunkt eller trevligt mål. Skapa små belöningar så att du tar itu med sådant som kan kännas jobbigt eller vara motigt och arbetsamt. Okej att du lurar dig själv lite, men det kan väl gå an för en tid, säger Åke Hulenvik.

Säg att man skapar en massa nya kontakter som nu bara försvinner, hur hanterar man det?

– Har man träffat människor som man tycker det är jobbigt att skiljas från kan man ju alltid hålla kontakten via mejl eller telefon. Det kan ju resultera i att ni träffas igen. Om inte så är det faktiskt inte så mycket mer att göra än att acceptera läget.

Vad är det viktigaste att tänka på när man direkt har landat hemma i verkligheten?

– Först och främst måste man givetvis äta och sova ordentligt. Sedan får man se till att ha mycket social kontakt, att komma in i vardagen igen. Umgås mycket med familj, vänner och bekanta. Den vardagliga tryggheten är väldigt viktig och ensamheten är förrädisk. Se även till att minnas de ljusa stunderna och trevliga sakerna i stället för om du gjort bort dig eller vid vissa tillfällen inte minns alls. Det är också viktigt att träffa kompisar att dela minnen med.

Matilda Jäghagen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons