Annons
Nyheter

tre artonåringar och en ljus idé

Nyheter • Publicerad 17 mars 2006
Martina Johansson, Marika Sunesson och Amanda Pettersson har under året haft företaget Design by us.
Martina Johansson, Marika Sunesson och Amanda Pettersson har under året haft företaget Design by us.Foto: 

Starta egen firma kan vem som helst göra, men att få den att gå runt är svårare. De tre artonåriga tjejerna Martina Johansson, Marika Sunesson och Amanda Pettersson går på Kungsmadskolan i Växjö och startade i augusti förra året upp UF-företaget Design by us.

I företaget gör de fyrkantiga ljuspjäser. Under halvåret som gått har de tillbringat mycket tid i sin verkstad där de har omvandlat grå betongmassa till ljusstakar.

Annons

Många tidiga morgnar har de stått på torget i Växjö och sålt sina produkter till förbipasserande kunder.

Halvåret har gått fort, deadline har nyligen passerat inför Dag X och de tre tjejerna minns tydligt sommaren då de satt på den varma gräsmattan och kläckte företagsidén.

Hur gick ni tillväga i början?

- Vi skrev först ner vår affärsidé och funderade mycket kring hur vi skulle kunna förverkliga den. Efter det la vi mycket tid på att hitta det perfekta byggmaterialet.

Tog företaget mycket av er lediga tid?

- Ja, det gjorde det absolut. Vi var väldigt bestämda och envisa under hela vägen, och vi la ner mycket energi på företaget. Mycket tid gick också till att gjuta pjäserna, skrattar Marika.

Blev ni osams någon gång?

- Vi känner varandra väldigt bra sedan tidigare och vi har en ganska stark relation sinsemellan. Vi visste tidigt vad, och hur vi skulle gå tillväga så det uppstod aldrig någon osämja mellan oss, säger Amanda.

Hur ser företagets framtid ut nu?

- Vi har haft vårt roliga, och vi kommer nog inte att fortsätta gjuta framöver. Vi får se hur framtiden formas.

Andreas Lyckhammar
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons