Annons
Nyheter

vad är grejen med krocken?

Sommar betyder sol och festival. Eller? För ganska många krockar skolavslutningen med Hultsfredsfestivalen. Hur kan det komma sig? Vi har pratat med en som har tipsen för dig som vill åka ändå, en som bestämmer om skolan, en som ansvarar för festivalmusiken och två som inte ger upp.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2006
Sigrid Körling åker nog ändå. Mest ser hon fram emot The Strokes, HIM och Babyshambles. Om Doherty kan komma, alltså. Foto: Evelina Gustavsson
Sigrid Körling åker nog ändå. Mest ser hon fram emot The Strokes, HIM och Babyshambles. Om Doherty kan komma, alltså. Foto: Evelina GustavssonFoto: 

rebellen

I Växjö är det Ungdomsrådet som står för kampen mot de senarelagda skolavslutningarna. Sigrid Körling är ordförande där och tipsar om hur du gör om du trots krocken vill åka.

Annons

Vad gör Ungdomsrådet för att påverka situationen?

- Vi är medvetna om att det är för sent att ändra i år men vad vi gör är att leta kompromisser. Man skulle till exempel kunna gå i skolan på klämdagar eller studiedagar och fördela antalet skoldagar bättre. Vem orkar egentligen gå i skolan från början av januari till mitten av juni? Men vi saknar en dialog med politikerna och tycker att det är ett odemokratiskt beslut som har tagits utan att vi tillfrågats. Det är ju oss det berör.

Vad är det egentligen som är så speciellt med Hultsfred då?

- Förra året befann sig 32 000 pers på festivalen. Fråga dem. Det är Sveriges största festival och fruktansvärt kul. Man kan släppa skolan, det blir en extrem kontrast mot vardagen. En chans att göra saker som man inte skulle gör annars; sova i tält, spela med sitt band, träffa nya människor. Det är en skitbra mötesplats.

Men varför kan inte festivalen flytta sig istället?

- Skolorna har ju vetat om att Hultsfred legat där de senaste tio åren. Den här tiden är Hultsfreds och flyttar man på det så krockar det med massor av andra festivaler runt om i Europa. Det blir ju både konkurrens om publiken och banden då.

Vad har du för tips till dem som vill åka men inte har slutat skolan?

- Skolka helst inte. Lämna in en seriös ledighetsansökan med föräldrarnas underskrift. Får man ändå inte ledigt så har man i alla fall visat sin goda vilja.

Hur ska du själv göra i sommar?

- Vi är 15 stycken i vår klass som har lämnat in en ansökan om ledighet men vi har inte fått något svar. Alla ansökningarna har hamnat på chefrektorns bord men ska behandlas som vanligt, det är vad de sagt i alla fall. Men får en ledigt så måste ju alla få det.

Annons

Och om du inte får ledigt?

- Då åker jag nog ändå.

Danina Mahmutovic

festivalgeneralen

När jag klockan tre ringer Hultsfredsfestivalens högste ansvarige JP Bordahl ska han precis påbörja sin frukost. Mindre än tre månader kvar till avspark verkar inte bekomma hans sömn. I år har Hultsfred fått uppmärksamhet, inte bara för sina bandsläpp, utan också för JPs utspel i Aftonbladet där han uppmanade elever att dissa skolan och dra till Hultsfred istället.

Varför uppmanar du elever att skolka?

-Som jag ser det är anledningen att välja en skolavslutning framför, Hultsfredsfestivalen inte tillräckligt stor. Sista veckan i skolan är det ändå ingen som gör något vettigt, betygen är ju redan satta då. Gymnasienämndens argument för att hålla kvar eleverna är ihåliga och saknar kraft. De pratar om att vädret är bättre senare på året. I Sverige regnar det då också. Hultsfred är helt enkelt för stort för att ignoreras. Jag tycker det verkar mycket bättre med glada människor på festival än missnöjda studenter på skolavslutning.

Tror du att många kommer följa din uppmaning?

-Definitivt. Vi är inte Sveriges största och bästa festival utan anledning. Den verksamhet vi bedriver får ständig uppmuntran; 32 000 besökare förra året är bevis nog anser jag. Folk kommer helt enkelt inte svika Hultsfredsfestivalen. Publiken vet att vi står på deras sida och självklart vill ha så mycket folk som möjligt även i år. Skolavslutningarna runtom i landet kommer helt klart bestå av mindre studenter än vanligt.

Driver ni frågan på något annat sätt?

Annons

-I Kalmar har vi haft en väldigt givande diskussion med skolorna, där vi träffat ett beslut som är gynnsamt för båda parter. De insåg hur viktig festivalen är för Sveriges ungdomar och flyttade därför skolavslutningen. Sen är det ju upp till varje kommun att besluta själva, men självklart tycker jag att alla ska följa Kalmars exempel.

Anton Lind

makthavaren

Alla kommuner har en gymnasienämnd, en grupp vars uppgift bland annat är att utforma läsåret. Olof Björkmarker (s) är ordförande för den i Växjö kommun och är därmed i högsta grad delaktig i det beslut som orsakat de många upprörda känslorna bland eleverna.

Varför har ni lagt skolavslutningen samtidigt som Hultsfred?

-Att avslutningen krockar med Hultsfredsfestivalen är självklart olyckligt för alla studenter som planerar att åka dit, men det finns även många positiva aspekter. Framförallt är det många sommarjobbare som kommer bli nöjda i och med att arbetsmöjligheterna kommer bli större. Nu ligger midsommar tidigt in på lovet, tidigare har det legat i vägen. Många föredrar dessutom en senare semester, då vädret numera är bättre framåt augusti. Även EU-anpassning spelar en liten roll i det hela.

Har ni gjort några undersökningar bland elever eller tagit del av deras synpunkter på något sätt?

-Nej, det kan jag inte påstå. Vi tog beslutet utifrån våra egna uppfattningar.

Eftersom många elever blivit missnöjda, är det då inte en enkel sak att lägga avslutningen två dagar tidigare?

-Det kan verka så, men i själva verket är det en väldigt omfattande process. Utformningen av ett läsår fastställs mer än ett halvår innan terminen börjar. Man måste ha framförhållning och planera långt före. Med andra ord bör man höra av sig nu om man vill vara med och påverka nästa läsår.

Annons

Så det finns alltså inte ens en teoretisk möjlighet att ändra avslutningen i år?

-Nej, protester och andra förslag skulle lämnats in för ett år sen i så fall. Nu är det för sent att åtgärda, planeringen är redan satt.

Anton Lind

kämparna

Det är inte bara i Växjö som elever är upprörda över att deras skolavslutning krockar med Hultsfred. Även i Linköping är många förbannade på gymnasienämndens beslut. Därför startade Maya och Daniel Andersson en internetbaserad namninsamling, till förmån för alla som vill åka på festivalen.

Maya, arbetar ni på något annat sätt än namninsamling?

-Nej, vi tyckte att en namninsamling var ett bra sätt att visa hur många som faktiskt var missnöjda med skolavslutningens nuvarande datum. När de styrande märker hur många som opponerar sig måste de förstå att datumet måste ändras. För närvarande är vi uppe i över 500 namn, och det blir bara fler hela tiden.

Varför driver just du och Daniel kampen?

-Någon måste ju helt enkelt göra det. Vi orkade inte vänta på att andra skulle kliva fram utan tog saken i egna händer. Det är ofta så, vill man få någonting gjort får man göra det själv. Att vi fortsatte beror till stor del på stöd från kompisar och uppmuntran från Hultsfredsfestivalens styrelse.

När började ni?

Annons

-Uppenbarligen för sent. Vi vet att det egentligen är meningslöst att driva någon sorts kamp nu, beslutet är fastslaget sedan länge. Men vi gör det ändå, om inte för detta året så åtminstone för nästa.

Har ni någon chans att påverka beslutet?

-Nej, tyvärr inte. De styrande och skolledningen har slagit dövörat till, tydligen vill de inte föra en dialog med oss. Vi blev totaldissade av alla högre instanser.

Fick ni någon information från kommunen innan beslutet togs?

-Ingen som helst, de tog sitt beslut utan att tillfråga oss elever. Jag tycker det är märkligt, vi är ju ändå anledningen till att skolan existerar. Borde inte de styrande då ta hänsyn till våra åsikter? Var är elevdemokratin? Det känns som att de blåser upp det till en för stor grej, jag förstår inte varför man inte kan flytta avslutningen två dagar tidigare. Ingen elev uträttar ju ändå något vettigt under sista veckan, alla väntar på studenten.

Varför är Hultsfred så viktigt då?

-Det är en så fantastisk plats för människor att mötas på. Där finns folk jag kanske aldrig skulle pratat med annars, men på Hultsfred känns det så naturligt. Det är liksom en glädjeatmosfär som omger hela platsen. Människor får vara fria där på ett helt unikt sätt, och samtidigt lyssna på bra musik. Att skolledningen vill ta det ifrån oss känns omåttligt trist.

Anton Lind

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons