Annons
Nyheter

veckans aha

Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Foto: 
Halväten kaka tar igen sig bland blommorna.Foto: Tuva Klinthäll
Halväten kaka tar igen sig bland blommorna.Foto: Tuva KlinthällFoto: 

Arraksrulle, dammsugare, trådrulle, säkring, centerpartist, ja förslagen är många. Men det officiella namnet på det lite avlånga bakverket som har ett hölje av grön marsipan och chokladdraperade kanter är punschrulle. Dammsugare är det vanligast förekommande namnet men visst låter det som ett rätt osmakligt namn på en kaka? Fundersamheten och mystiken kring namnet och kakan gav inte med sig. Ung kontaktade Reneé Degerman som arbetar på Toftastrand hotell och konditori för att reda ut sakernas tillstånd.

Vad är en dammsugare?

Annons

- Ja ,det är väl precis som det låter, smulor som man sedan blandar med lite andra ingredienser som florsocker, lite smör och punsch.

Så man bakar dem på kaksmulor?

- Ja, eller alltså man kan exempelvis ta kakor som man har bakat för mycket av eller så lägger man undan kakor så att de får torka, sen smular man sönder dem, lite som skorpmjöl. Ska man smula sönder precis nybakade kakor så blir det en deg och det funkar helt enkelt inte.

Smakar inte alla olika då?

- Ja, till exempel Delicatos kakor smakar ju alltid likadant men på konditorier och fik kan de smaka olika. Alla konditorier har olika tillvägagångssätt och recept.

Men om man bjuder på torkade smulor, lurar man inte kunderna lite?

- Nej, det är ju inte direkt så att det är någon hemlighet. Det är mer att folk i allmänhet tror att det är en myt fast det inte är det. Kakorna är ju färska och det är helt enkelt det som är dammsugare.

Matilda Jäghagen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons