Annons
Nyheter

veckans blipblop

Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Dansmatta. Eurobeat är namnet till trots väldigt populärt i Asien. Foto: SCANPIX
Dansmatta. Eurobeat är namnet till trots väldigt populärt i Asien. Foto: SCANPIXFoto: 
Foto: 

Vi befinner oss i Europa i slutet på sjuttiotalet och disko är fortfarande det hetaste på dansgolvet. Men som alltid med musik skapas det med tiden subgenrer, och en sådan subgenre till disko kom att kallas eurobeat.

Det var en musikgenre med ett ovanligt högt tempo som trots relativt nära band till eurodance och house aldrig riktigt slog i Europa. I stället tog lite otippat japanerna den snabba eurobeaten till sina hjärtan, och sen dess har musiken ironiskt nog, med tanke på namnet alltid, förknippats med Japan och dess dansspel.

Annons

I dag är både eurobeat och dansspelen sakta men säkert på väg att bli populära även på hemmaplan. Liza Grape är en av det ökande antalet eurobeat-älskarna i Sverige.

Hur kommer det sig att eurobeat först på senare tid ökat i popularitet i Europa?

- Helt klart genom den japanska kulturspridning som pågår för tillfället. Allt som kan kopplas till Japan är inne, så som dansspelen Dance Dance Revolution, DDR, och Para Para Paradise, där musiken som spelas nästan uteslutande är eurobeat. Spelar man spelen lyssnar man också på musiken.

Liza förklarar att DDR och Para Para Paradise är två väldigt populära spel i främst Japan. De går ut på att man ska dansa på ett speciellt golv eller matta i takt till musik samtidigt som man får instruktioner till vilka moves som ska genomföras på en skärm. Här i Sverige kallas det oftast helt enkelt för dansmatta.

- Ja, det är lite jobbigt faktiskt, att man hela tiden måste referera spelet till "dansmatta" istället för dess riktiga namn. Det vore skönt om alla visste lite mer så man slapp säga det. Dansmatta låter ju så simpelt.

Men fler och fler börjar alltså intressera sig för musiken och spelen, vilket Liza både ser för och nackdelar med.

- Det är självklart kul att fler får upp ögonen för musiken för att den är så glad och skön, men det blir jobbigt när det slutar vara en kul grej och allt blir till någon slags tävling bland vana spelare.

Nej, fick hon välja skulle hon helt klart föredra småskaligheten framför masshysteri trots att hon själv har vunnit en del småtävlingar.

- Det är skönare så, visst är det kul att fler upptäcker musiken, men risken är stor att dansspelen blir för mainstream, då känns det inte lika speciellt längre, säger Liza.

Hans Löfgrén

hans.lofgren@smp.se

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons