Annons
Nyheter

veckans midsommarmagi

Nyheter • Publicerad 22 juni 2006
Foto: 
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXFoto: 

De nio blommorna: De flesta har säkert hört sägnen om att en tjej ska plocka nio blommor och lägga under sin huvudkudde under midsommarnatten. Historierna går isär om hur blommorna ska plockas. En vanlig variant är hur som helst att plocka blommorna mellan solens ned- och uppgång, gå naken och baklänges. Detta ska ske under absolut tystnad.

Andra sägner säger att du istället ska plocka sju blommor vid ett vägskäl. Därefter ska du hoppa över sju gärdesgårdar.

Annons

Meningen med det hela är att du på natten ska drömma om killen som är rätt för just dig.

Den salta pannkakan: Blanda ihop en pannkakssmet och tillsätt absurda mängder salt. Alla i ditt crew ska hjälpa till att båda tillaga och äta det söndersaltade eländet. Enligt traditionen kan du även tillaga andra maträtter som drömgröt eller drömströmming (saltströmming).

Du får inte dricka något, vare sig när du äter eller under resten av dagen. I den nattliga drömmen kommer nämligen den rätte med det törstsläckande vattnet!

Brunnen: Spring till närmsta brunn och titta ner i det svarta, förföriska vattnet. Har du tur då så kommer din framtida partner att synas på ytan. Har du otur ser du istället en likkista, och då kommer du dö innan året är slut.

Midsommarnattens dagg: Daggen som faller under midsommarnatten är fylld av kraft och hemlig magi. Samla honungssöt dagg i rena lakan och handdukar. Vrid sen ur daggen och blanda in den i en bröddeg. Brödet kan då bota sjukdomar.

Det är dessutom nyttigt att ta ett nattbad denna natt och rulla ut naken på ängen.

Emil Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons