Annons
Nyheter

veckans mumsiga mellanmål

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006
Foto: 

Alla har vi väl stått framför skafferiet när vi precis har kommit hem, utmattade efter skolan och suktat efter något sött att äta. Men så får man den där irriterande tanken i huvudet "det är ju inte nyttigt". Därför pratade vi med Elisabeth Broqvist som har jobbat på familjekonditoriet Broqvists i Växjö i 21 år för att få tips på nyttiga mellanmål.

Finns det något smaskigt, som ändå är nyttigt?

Annons

- Ja,det finns till exepmpel rågkringlor som bakas med rågsikt och vetemjöl, de är lite grövre än en vanlig Smålandskringla. Man kan äta den som den är, eller med något pålägg, till exempel ost och smör.

Många tror att man är nyttig om man äter sockerfria kakor, är det så?

- Visserligen är det inget socker i dem, men mycket fett. Så jag vill inte påstå att sockerfria kakor är så mycket nyttigare än de med socker i.

Frågar många av era kunder om nyttigare alternativ än en bakelse?

- Nej, men det finns rätt många som frågar efter nyttigt matbröd.

När började den här hysterin med att äta nyttigt?

- Jag skulle vilja säga att det är de senaste åren. Förr var det enbart diabetiker och allergiker som frågade efter sockerfria kakor, nu är det alla möjliga som köper kakor utan socker.

Tycker du att man får unna sig något onyttigt någon gång?

- Ja, vi har en skylt utanför dörren där det står "banta gärna, men inte här". Man måste få unna sig saker.

Vilken är din favoritkaka?

Annons

- Bland småkakorna är det rågkex,

annars är morotskaka väldigt gott.

Louise Terling

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons