Annons
Nyheter

Vett och etikett på balen

Nyheter • Publicerad 29 april 2004

Christina Karlsson är lärare på Kungsmadskolan och håller bland annat i kursen vett och etikett. Vi frågade henne om vilka regler man bör känna till innan man går på bal.

Vad ska man ha på sig när man går på bal?

Annons

- Man ska följa etikettsreglerna på inbjudan. På balinbjudan står det nog ingenting, men killarna brukar ha mörk kostym och tjejerna långklänning. Om man går på bröllop till exempel brukar det stå klädsel: kavaj, frack eller smoking. Kavaj betyder mörk kostym för killarna, för tjejerna är det lite friare, men man är finklädd. Till frack har tjejerna långklänning i siden eller sammet och till smoking lång eller kort klänning.

Vad ska man tänka på när det gäller bordsskick?

- Servetten ska vara i knät. Inga händer eller armar på bordet. Man röker inte under middagen. Man börjar utifrån och går inåt med besticken. Med glasen går man från höger till vänster.

Hur skålar man?

- Man håller i foten på glaset, tittar i ögonen på den man skålar med, dricker, och tittar igen. Man ska inte slå glasen i varandra.

Vad har man för skyldigheter mot sin dejt?

- Man skålar första skålen och dansar första dansen. Killen ska dra ut stolen för tjejen. Killen kan ha en blomma i knapphålet i matchande färg till tjejens klänning.

Varför ska man känna till de här reglerna?

- Det handlar mest om att kunna uppföra sig, om allmän hyfs. Man måste inte följa allt, men det är en kul grej. Jag tror att ungdomarna ofta känner sig lite vuxnare än de är den här kvällen.

Har det inte blivit lite hysteriskt med balen?

Annons

- Jo, det blir ju dyrt för föräldrarna, med klänning, frisör, makeup och fotograf. Många ungdomar har inte råd att gå. Men många tycker att det är jättespännande, det är en jättestor grej.

Tycker du att man ska försöka gå även om man inte har så mycket pengar?

- Ja, det tycker jag. Man kan låna en klänning, sätta upp håret själv och inte gå till fotografen. Då är det bara middagen man betalar för. Man ska se det som en glädjens dag, som en sista fest med klasskompisarna.

Vilken tabbe ska man undvika?

- Man ska inte blir för onykter.

Text Frida Kongstad och Helena Söderlundh

Foto Frida Kongstad

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons