Annons

3,9 miljoner för totalrenovering av Ågatan

Uppvidinge kommun får statlig ersättning på nästan 3,9 miljoner kronor för att göra om asylplatser till permanentboende. Pengarna är tänkta att gå till lägenhetshuset på Ågatan i Åseda.
Uppvidinge • Publicerad 17 november 2014

- Tanken är att cirka tre miljoner ska gå till själva ombyggnationen på Ågatan, säger Anders Svensson, förvaltningschef kommunledningen. De övriga cirka niohundratusen kronorna ska gå till projektledare, utbildning och kringkostnader i samma projekt.

Det kommer att bli en totalrenovering med bland annat ny fasad, nya invändiga ytskikt, nya kök och nya badrum. Antalet lägenheter kommer att minska från 24 till 20 och det kommer att finnas femmor för större familjer. Kommunen har ansökt om pengar och nu blivit beviljade 3?885?638 kronor i statlig ersättning från länsstyrelsen.

Annons

- Vi börjar göra om Ågatan vilket är ett första steg och vi har en överenskommelse med Migrationsverket och Uppvidingehus, säger Anders Svensson.

I beslutsmotiveringen menar länsstyrelsen att det är av nationellt intresse att göra om bostäderna från asylplatser till så kallade PUT-platser.

- Det vi har tänkt är att ta hand om dem som har permanent uppehållstillstånd men inte fått placering och är kvar på asyl- boende, säger Anders Svensson. Men vi kommer som vi har sagt tidigare att erbjuda lägenheterna till alla som är intresserade.

- Vi vill ju växla från asyl till PUT:are så det stämmer väldigt bra överrens med vad vi vill göra, säger kommunalrådet Åke Carlson (C).

Hela ombyggnationen beräknas kosta mellan tio och tolv miljoner kronor. Länsstyrelsen skriver att kommunen planerar att utöka mottagandet med 100 nyanlända från asylboenden.

–?Vi måste först kontrollräkna vad effekterna blir. Om vi ska ta emot fler enligt avtalet än vad vi tagit emot utan avtal så fixar vi det inte. Då är det bättre att tacka nej till pengarna, tycker Åke Carlson. I praktiken har vi legat mycket högre än vad vi ska ta emot och vår förhoppning är att vi nu kan hamna inom ramen.

Kommunen ska nu utvärdera villkoren för att sedan bestämma om de ska ta emot den statliga ersättningen eller inte. Migrationsverket ska tömma lägenhets- huset med boende till den sista november och sedan förväntas Uppvidingehus påbörja ombyggnationen.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons