Annons

Åke hoppas på lokal mjölk i skolan

Kommunalrådet Åke Carlson (c) hoppas att mjölken från Ålatorp ska kunna nå skoleleverna i Uppvidinge.
– Kanske inte som lunchmjölk men i hemkunskapsundervisningen, så att eleverna får lite hembygdskunskap på köpet, säger han.
Uppvidinge • Publicerad 25 augusti 2010
Kommunalrådet Åke Carlson (c) vill se mjölk från Ålatorp i skolornas hemkunskapsundervisning.
Kommunalrådet Åke Carlson (c) vill se mjölk från Ålatorp i skolornas hemkunskapsundervisning.Foto: Stewe Jonsson

Om några veckor kan Uppvidingeborna handla mjölk från Karlssons familjejordbruk i Ålatorp, Sävsjöström, i butikerna.

Kommunalrådet Åke Carlson gläds åt att det finns närproducerade livsmedel att välja, och skulle helst ha velat lansera mjölken i alla skolor och äldreboenden.

Annons

Men det möter vissa hinder att göra det.

– Dels så kommer inte tillgången att vara så stor att det räcker vad jag kan förstå, men det är ju också så att EU:s konkurrenslagstiftning förhindrar oss som kommun att ta hänsyn till varifrån mjölken kommer när vi köper den. Alla producenter i hela EU ska kunna konkurrera på lika villkor, förklarar han.

Men därmed inte sagt att mjölken inte går att ta in överhuvudtaget i skolan, även om den nu skulle vara dyrare än andra leverantörers.

– Jag skulle vilja att man använde mjölk från Ålatorp i hemkunskapsundervisningen. Då får eleverna lära sig en del om lokal livsmedelsproduktion, säger Åke Carlson som ser detta som en lektion i hembygdskunskap.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons